Savjeti zdravstvenog voditelja u vrtiću za svakodnevicu s najmlađima

Vrtić je mjesto prilagođeno djeci gdje se o njima brinu dobro educirani odgajatelji i drugi stručni djelatnici. Zbog toga je vrtić za djecu mnogo sigurnije mjesto od mjesta gdje su najmlađi s roditeljima. Kako bi se roditelji u svakodnevici mogli što bolje brinuti za zdravlje djece, savjete im je dao dr. sc. Ivica Matić, zdravstveni voditelj u Dječjem vrtiću Čigra.

  1. Znati broj hitne pomoći 194

Hitna stanja su ona koja život dovode u veliku opasnost. U tim stanjima roditelji trebaju znati broj hitne pomoći 194 te joj uputiti poziv. Nazvati mogu i centar 112 koji će ih preusmjeriti hitnoj pomoći. Važno je da u hitnom stanju roditelj ostane pribran te da zna otključati vlastiti mobitel. Ako misli da broj hitne pomoći ne može zapamtiti, važno je da ga zapiše na vidljivo mjesto.

  1. Znati pružiti pomoć u slučaju gušenja

Gušenje je jedno od najčešćih hitnih stanja u kojima se dijete može naći. Najčešće se događa tijekom jela i igre. Do gušenja hranom kod djece najčešće dolazi kada jedu kokice, lješnjake, grožđice i slično, a nekad u usta znaju staviti i predmete manje od 5 centimetara, najčešće igračku ili njezin dio. Djeca do godinu i pol ni u jednom trenutku ne smiju biti bez nadzora. Kad strano tijelo zaluta u dišni sustav, dijete odmah reagira kašljem. Taj kašalj najčešće je učinkovitiji nego bilo koji drugi postupak, pa dijete treba samo poticati na kašljanje. Ako je kašalj odsutan ili nedjelotvoran, radi se o potpunoj opstrukciji dišnoga puta. Prepoznaje se po zaustavljanju disanja – izostanku zvukova, suzama u očima, hvatanju za vrat i plavljenju djeteta. Tada je obvezan poziv hitnoj medicinskoj pomoći. Istodobno, potrebno je izvršiti udarce u leđa. Oni su djelotvorniji ako je dijete u položaju s glavom prema dolje. Malo dijete, kao i dojenče, može biti postavljeno preko krila spašavatelja. Ako udarci u leđa nisu uspjeli ukloniti strano tijelo ni nakon pet ponavljanja, potrebno je izvršiti potiske na prsni koš u dojenčadi, odnosno na trbuh kod djece što je poznato kao Heimlichov postupak. Potisci na abdomen mogu uzrokovati ozljede, pa je nakon spašavanja obavezno dijete odvesti liječniku.

  1. Rashladiti opeklinu

Čak 80 posto opeklina djece događa se kod kuće i čak 80 posto opeklina uzrokuju tekućine – čaj, kava, juha itd. Opečeni dio tijela hladi se mlazom tekuće hladne vode, a na opeklinu se stavljaju antiseptik i sterilna gaza. Po potrebi se dijete odvodi liječniku.

  1. Djeci treba onemogućiti pristup opasnim predmetima

Ormarić s lijekovima te prostorija u kojoj se nalaze za djecu opasne stvari, trebaju biti pod ključem. Dijete starije od 1,5 godinu željno je istraživanja, a na roditelju je odgovornost da djetetu njegov istraživački duh ne nanese štetu po život i zdravlje.

  1. Ruke se trebaju prati što češće

Ovaj savjet aktualizirala je aktualna pandemija koronavirusa. Obavezno je pranje ruku prije i nakon jela te nakon brisanja nosa, toaleta i povratka s igranja na otvorenom. Ruke se trebaju prati tekućim sapunom i tekućom vodom najmanje 20 sekundi. Uz pranje ruku važne su higijene očiju, nosa i zuba.

  1. Obvezna je zaštita djece od sunca

Uz zdravu prehranu za djecu je izuzetno važan boravak na svježem zraku, no treba ih odgovarajuće zaštititi od sunca. Na dijelove tijela izložene suncu potrebno je nanijeti zaštitnu kremu od sunca, a preporučuju se i bijela majica te šeširić. Tijekom boravka na otvorenom ne smije se zaboraviti na unos tekućine u organizam, najbolje vode. Kad je UV indeks visok, pogotovo u središnjem dijelu dana, djeca trebaju ostati kod kuće. Ako se zanemare ovi savjeti, dijete može biti izloženo toplinskom udaru i sunčanici.

Posao zdravstvenog voditelja u vrtiću je raditi kod djece na promociji zdravlja i prevenciji bolesti. U svoje edukacije zdravstveni voditelj uključuje djecu i zaposlenike vrtića, no izuzetno je važno da za njegove savjete budu otvoreni i roditelji.

Dr. sc. Ivica Matić o zdravstvenim savjetima iz vrtića govorio je u Penjalici, podcastu Dječjeg vrtića Čigra za razvoj roditeljskih kompetencija i dobrog raspoloženja. Podcast je razvijen u sklopu projekta Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Oglas

Komentiraj

komentari