Saznajte zašto bi magnezij trebao biti svakodnevno u vašoj prehrani

Ukoliko ste primijetili da ste bezvoljni, umorni, patite od neobjašnjivih grčeva ili ste pod čudnim stresom, možda je upravo nedostatak magnezija ono što vas muči. Niste jedini – naime polovica “zapadnjačke” populacije unosi ⅔ manje magnezija od preporučene doze. Ako ste pitate koja je doza primjerena za odraslu osobu, obično se priča o 300 – 400 mg na dan, idealno 375 mg. Čak se i trudnicama preporučuje uzimanje magnezija protiv grčeva, ali i djeci za bolji rast i razvoj kostiju.

Prirodni izvori magnezija

Magnezij je lako naći u brojnoj hrani koju ionako vjerojatno konzumirate stoga je njegov unos lagan i jednostavan. Za doručak ga unesite kroz žitarice poput zobi, ječma, pšenice ili riže. Za ručak ćete ga pronaći u mahunarkama poput graha, slanutka, leća ili graška. Povrće koje najviše obiluje magnezijem su špinat i rajčice, a pobjednici u kategoriji voća su datulje, grožđice i suhe šljive. Ako ne jedete meso ili obožavate ribu, odaberite tunu ili list kao dobar izvor magnezija, ali i drugih vitamina i minerala.

Čak i za desert možete osigurati unos magnezija jer ga nalazimo u tamnoj čokoladi pa ga skombinirajte sa spomenutim voćem koje također sadrži ovaj mineral.

Kaže se da magnezij obožavaju srce, mišići, živci i zubi jer on pozitivno djeluje na sve njih i još brojne druge funkcije u organizmu. Stoga sljedeći put kada vam srce preskoči ili osjećati odjednom nemir, nelagodu ili grčeve, probajte povećati unos magnezija. Važno je i odabrati pravilan način unosa – bilo kroz tablete, prah ili sirup. Vaše tijelo će vam biti zahvalno!

Foto: Pexels

Oglas

Komentiraj

komentari