Seks u trudnoći i odgovori na najčešća pitanja i nedoumice!

U trudnoći se događaju razne promjene i fizičke, ali i psihičke te svakako utječu na životni stil budućih roditelja. Seks je još jedan faktor podložan tim promjenama, bilo da vam se dogodi pojačana želja ili potpuni izostanak iste jednom kada zatrudnite. Svakako je važno da slušate sebe i svoje tijelo te liječnika, a po potrebi prilagodite odnose kako bi oba partnera bila zadovoljna.

U prvom tromjesečju seks je ili učestaliji jer se super osjećate i nemate nikakve veće simptome ili puno rijeđi ukoliko imate mučnine i nije vam ni do čega pa tako ni do odnosa. Ukoliko se dobro osjećate i želite nastaviti s odnosima, ovo je najbolje vrijeme jer su sve poze još uvijek “dozvoljene”, a neke žene kažu da je i intenzitet jači jer je i rodnica prirodno vlažnija.

Bez straha!

Nakon što počnu osjećati prve bebine pokrete mnoge majke i očevi izbjegavaju seks jer se boje da bi dijete moglo nešto osjetiti ili da bi ga nekako mogli povrijediti. No, budite 100% sigurni da to nije moguće. Naime, dijete je izuzetno dobro zaštićeno plodnom vodom te ovojnicama. Ako nakon odnosa osjetite da je dijete aktivnije nego inače to samo znači da reagira na majčin povišeni tlak i ubrzan rad srca što se smiruje nakon prestanka odnosa. Naravno, potrebno je slušati savjete liječnika na svakoj kontroli koji će vas odmah upozoriti ako bi iz bilo kojeg razloga trebali izbjegavati odnose.

Kada uđete u posljednje tromjesečje odnose je sve teže prilagoditi tako da budu udobni i vama i partneru, a mnoge žene koje su i imale veliku želju prijašnjih mjeseci sada je nemaju zbog općenitog osjećaja težine i umora. No, važno je znati da je i u ovim mjesecima seks siguran i orgazmi ne mogu utjecati na prijevremene trudove, to je jedna od tzv. “bapskih priča”. Seks u svrhu poticanja trudova koristi se jedino kada je žena prešla 40. tjedan i očekuje roditi svakog trena, no mnoge žene kažu da im ta metoda svejedno nije uspjela. 

Tekst: Maja Kos

Oglas

Komentiraj

komentari