Serijska poduzetnica, spisateljica, mentorica/učiteljica sve u jednoj osobi, Kristini Ercegović koja kaže: „Budite i žene i majke i poduzetnice!“

Neustrašiva, sigurna i uspješna. Tako bismo mogli opisati poduzetnicu Kristinu Ercegović iza koje stoje životni potezi o kojima neki samo sanjaju – dala je otkaz i pokrenula svoj samostalni posao. Tako je 2002. godine osnovala Herakleu, prvu agenciju u Hrvatskoj koja je specijalizirana za mystery shopping. Prema unaprijed zadanim kriterijima, tajni kupci, koji se nimalo ne ističu od običnih, provjeravaju niz elemenata kvalitete usluge te nakon posjete daju detaljan i objektivan opis kupovnog iskustva. Herakleu je prodala 2012. godine, a 2013. godine osnovala je online servis za upoznavanje Mildu, koju je potom 2014. prodala. Danas, već skoro 6 godina vodi vlastitu tvrtku Zaokret u sklopu koje projektom Business Café-a umrežava i educira male poduzetnike. Bogata je priča iza ove majke i poduzetnice, a sa Sretnom Mamom je popričala o svojim uspjesima i dala neke savjete.

  • Otprilike znamo kako je sve počelo – otkaz u Plivi i pokretanje prvog samostalnog biznisa Heraklea. Kako ste se odlučili na tako veliki korak?

Nakon operacije kralježnice tijekom oporavka u kući, gledala sam TV i na Oprah showu je bila emisija o čudnim zanimanjima tijekom koje je predstavljena priča o tajnim kupcima. Imala sam tada 26 godina i kad sam čula da postoji posao u kojem kupuješ po dućanima, jedeš po restoranima, putuješ i za sve si to plaćen naravno to je bilo to, posao iz snova. Osjetila sam odmah da to želim raditi. Nekako sam ustala iz kreveta, pretražila google i našla tri agencije za istraživanje tržišta u Hrvatskoj kako su to oglasile da rade, nazvala sam ih, no rekli su da to ne rade da to nitko ne traži i onda sam dalje 8 mjeseci provela na google i shvatila da je kvaliteta usluge danas komparativna prednost, da se ona mjeri tajnim kupovanjem, mystery shoppingom, i da najveći dio tržišnog kolača uzimaju specijalizirane mystery shopping agencije. I otvorila sam takvu – Herakleu. Prodala sam je nakon 10 godina. Ostalo je povijest kako se kaže. Kasnije sam još jednu firmu podigla i prodala, a Zaokret koji danas vodim više od 5 godina je moja treća firma. Dakle serijska sam poduzetnica, spisateljica i mentorica/učiteljica. Sam svoj gazda je moja treća, i najprodavanija knjiga. 2006. godine sam sa švedskom kolegicom napisala prvu mystery shopping knjigu na svijetu na engleskom jeziku koja se prodala u 40 zemalja i kasnije još jednu s kolegom.

  • Što je Vama bilo najteže?

Ma prošla sam sve kao i ostali – od skupljanja za plaću, pdv, inspekcija, uvreda od strane državnih službenika, bahatih zaposlenika korporacije, nemoralnih ponuda, utjerivanja dugova, cjenkanja, izbjegavanja plaćanja komentarima mi plaćamo samo ono što moramo, direktor prizna samo pola fakture…pa ismijavanja – što se sve današnja mladež neće sjetiti…prevare, zabijanja noža u leđa…Nije važno što nam se dogodi nego što ćemo s tim, a kako mi je djed preživio Auschwitz mislim da sam dobro naučila od limuna koje mi život servira napraviti limunadu. Naučila sam ne obazirati se na mnogo toga i slušam sebe i idem po svome. Malo toga me može iznenaditi i izbaciti iz takta. Ljudska zloba nakon dobrote još uvijek može malo i ponekad.

  • Na svom blogu ste napisali da je tajna uspjeha u upornosti. No, koliko je tu doista bitna i financijska sigurnost?

Mislite novac? Financijska niti bilo kakva sigurnost ne postoji na način na koji bi mi htjeli, to je iluzija. Jedina sigurnost je u nama samima i našem odnosu s Bogom, samim sobom, odnosno da vjerujemo u život – da se sve događa s razlogom i najbolje za nas u svakom trenutku. Novac uvijek dolazi tamo gdje i kada je potreban. Ako nam je novac cilj neće doći, moramo imati veću viziju, svrha posla/biznisa je da riješimo neki problem, dodamo vrijednost, poboljšamo svijet. Dakle važan je u smislu treba nam, i moramo naučiti upravljati njime, voljeti ga (jer je energija i dolazi gdje je željen/voljen), no fokus u poslu ne treba biti na njemu. Novac i uspjeh su prirodna posljedica naših napora.

  • Postoje brojni pozitivni primjeri uspjeha mladih žena u Hrvatskoj koje su samostalno krenule u osvajanje tržišta. Izgleda da situacija i nije tako crna kako se čini?

Nikad nije bilo bolje i lakše pokrenuti svoj posao. Toliko je informacija, potpora, raznih vrsta financiranja. Ako spominjemo mlade žene, preko EU projekta Pr(a) vi put u biznis pokrećemo 15.1. program Sam svoj gazda, ja sam mentorica i vodit ću odabranih 15 žena i 15 muškaraca kroz sve što je potrebno za uspjeti u poslu. Svi koji žele mogu se tijekom prosinca prijaviti na moj mail kristina@zaokret.com

  • Da li je doista ta spolna diskriminacija sveprisutna i u kojoj mjeri mi same možemo utjecati na to?

U vlastitom biznisu nema spolne diskriminacije. Stakleni strop postoji u korporacijama. U poduzetništvu jedini sudac su kupci, tržište. Žene su same sebi najveći neprijatelj. I svatko od nas je sam za sebe najveća prepreka.

  • Kažete da je potrebno krenuti od sebe. Kako se otkočiti i upustiti u vlastiti biznis, ako doista imamo dobru ideju?

Ideja koliko god da je dobra ništa ne vrijedi bez akcije. 90% uspjeha je mentalni sklop, s kime se družimo i izvedba. Dakle kako – pročitati moju knjigu Sam svoj gazda🙂 doći na Business cafe i krenuti. Kad odlučimo sve se pojavi što nam treba. Znate ono – kad je učenik spreman, učitelj se pojavi.

  • Kako funkcionira princip Business cafe-a? Kada ste započeli s tim? Kako dolazite do tih uspješnih poduzetnika?

Business cafe su druženja poduzetnika i onih koji to žele biti. Svaka dva mjeseca se vidimo, ugostimo 3 poduzetnika s kojima u ležernoj atmosferi popijemo kavu i oni nas sve inspiriraju, a nakon nagrada sponzora slijedi networking s ciljem sklapanja poslova. U 5 godina proširila se priča u 5 zemalja, više od 80 evenata, 240 priča u regiji, više od 10 000 posjetitelja, i 10 mil eura poslova. Počela sam prije pet godina. Goste koje želim vidjeti nazovem, pozovem i oni dođu rado, a gosti u publici – pošast je za kartama, ne dolazim do njih, oni sami dolaze. A to sam postigla fokusiranjem na sebe i kvalitetu eventa, gostiju i svega… energijom i iskrenom namjerom, dakle savjet za prodaju – budite svoji, fokus na privlačenje, a ne prodaju, uvaljivanje, uvjeravanje… idući u Zagrebu je 21.1. u 18h u Spoonu. Godišnje ulaznice su rasprodane, a 2.1. idu u prodaju redovne za taj event.

  • Koji je Vaš trenutni fokus? Imate li možda neku novu ideju za biznis?

Moj fokus je da želim proširiti Business cafe po svijetu, neki moj san je da se širi kao pokret, istovremeno od Zagrebačkog kojeg osobno vodim, napraviti još veći kult i the place to be kao što je kult Bečki novogodišnji koncert i završiti započetu knjigu, možda napisati još koju već u 2016. Imam ideja, svako malo, ukomponirat ću ih u postojeći biznis, u Zaokretu i Business cafeu ima još prostora za rast.

Imate li savjet za mlade poduzetnice? 

Čim prije rodite jer djeca nisu prepreka, oni nas čine još boljim osobama i poduzetnicama, i nikako ne mijenjajte prezime udajom (vjerujem ja u ljubav, no realnost pokazuje, velike su šanse da ćete se razvesti pa nema smisla otežavati si ponovo izgradnju karijere i svog branda) i samo krenite, dok smo mladi imamo najmanje za izgubiti, nemamo djece, nemamo kredita… samo krenite, neće doći trenutak kad se nećete bojati, nego je rješenje da skočimo sa strahom, dovoljno ste dobre, dovoljno znate (ionako samo 10% znamo kad krećemo…ostalo jedino možemo naučiti putem, dakle krenuti, padnemo naučimo iz grešaka i idemo dalje, to je to – nema drugog mudrog recepta za uspjeh. To svi kažu, svi gosti na Business cafeu to su potvrdili.

I ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno s kim si takav si – dakle networking i mentalni sklop, poduzetnička psihologija kako god to zvali, ali mislim na to da što sebi govorimo i što mislimo najviše određuje naš uspjeh.

I da, oblačite se ženstveno, i prikladno. Ne muški i ne vulgarno. Budite i žene i majke i poduzetnice.

I zadnje ali ne manje važno – nemojte upasti u priču žena je ženi vuk, ima dovoljno za sve, pomažite drugima, otvarajte im vrata. Nema veze kako drugi reagiraju prema vama, dobro se dobrim vraća. Ono kako se drugi ponašaju prema nama je njihova karma, a kako mi prema njima, naša.

Priču Kristine Ercegović možete pratiti i na njezinom blogu http://www.kristinaercegovic.com/blog.

Ako želiš pokrenuti vlastiti biznis, imaš do 25 godina i ne znaš od kuda početi i kojim koracima sigurno izgraditi karijeru, javi se za sudjelovanje u programu mentorstva „Sam svoj gazda“. Glavne mentorice su uspješne hrvatske poduzetnice Kristina Ercegović i Ariana Vela, a kroz svoje mentorstvo dati će ti vjetar u leđa za početak samostalne karijere.

Kristina Rep

Oglas

Komentiraj

komentari