Sigurnost djece na internetu- prioritet modernog društva

Kako prepoznati i spriječiti  cyberbullying, bila je tema jučer na okruglom stolu sa zanimljivim predavačima, a na temu sigurnosti djece na internetu!  

Nemoguće je zanijekati kako se nalazimo u digitalnom dobu – to je činjenica, a svaki otpor je uzaludan. Upravo zato teško je, gotovo nemoguće, vizualizirati današnje klince bez modernih gadgeta.  Više na pametnim telefonima, doslovno prikopčani na internet, žive na društvenim mrežama.  U tom cyber prostoru, klinci su nas odavno prešišali! Definitivno su bolje  informirani i bolje se služe čudima moderne tehnologije.  To nas, kao roditelje, stavlja u  posebno osjetljiv položaj i zahtijeva preuzimanje novog, vrlo značajnog i izazovnog odgojnog zadatka.

Upravo iz navedenih razloga Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. organiziralo je okrugli stol na temu sigurnosti djece na internetu u okviru svog društveno odgovornog poslovanja i projekta Social Active Day kako bi podigli svijest javnosti, ali i educirali roditelje i nastavnike o važnosti sigurnosti djece na internetu. Svoja  znanja i dragocjena iskustva razmijenili su hrvatski stručnjaci te direktorica švedske vladine organizacije, Swedish Media Council, Ewa Thorslund.

Uz gospođu Thorslund govorili su Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu, Tea Brezinšćak, psihologica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba,  Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, Ivo Jakić policijski savjetnik Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a i Walter Leonhartsberger Schrott, predsjednik uprave Wiener osiguranja VIG.

Direktorica švedske vladine organizacije, Swedish Media Council  koja se bavi  edukacijom djece i mladih, Ewa THORSLUND istaknula je:

„U današnjem informacijskom društvu ključno je da su građani digitalno i medijski pismeni što podrazumijeva mogućnost pretraživanja, analize, kritičkog promišljanja ili kreiranja informacija u raznim kontekstima i medijima. Medijska pismenost je neophodna vještina u današnjem digitalnom svijetu gdje su granice između teksta i slike te između čitatelja i stvaratelja sadržaja postale nejasne. Swedish Media Council od ove godine profesorima i nastavnicima pruža interaktivne online alate koji im služe kao baza materijala za edukaciju učenika u školama. Sadržaj koji kreiramo temelji se na detaljnim istraživanjima, a svi materijali se nadopunjavaju redovito. U okviru medijske edukacije razvili smo posebne alate za edukaciju djece s teškoćama u razvoju kako bi im olakšali snalaženje u online svijetu.“

Okrugli stol potaknut je zabrinjavajućim statistikama: prema istraživanju 75% djece predškolske dobi koristi se tabletom bez nadzora, 88% djece i mladih izjavilo je da su svjedočili zlobnim komentarima i neprimjerenom ponašanju drugih na društvenim mrežama, a 62% roditelja zabrinuto je zbog dostupnosti neprimjerenog online sadržaja djeci.

Zahvaljujući internetu vrlo lako i brzo možemo saznati sve što nas zanima, ali upravo takva brzina i protočnost informacija ima svoje negativne strane. Ponekad je teško razlučiti je li sadržaj istinit ili lažan, a ovakva vrsta promišljanja je djeci posebno teška stoga im je potrebna pratnja odraslih kako bi razvili kritičko mišljenje i postali svjesni medijski korisnici. Također, osnovni problem je što roditelji ne znaju koje su sve opasnosti na internetu, nisu dovoljno upoznati s brojnim društvenim mrežama te iz tog razloga nisu u mogućnosti pripremiti djecu za online svijet.

Walter LEONHARTSBERGER SCHROTT, predsjednik uprave Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. na okruglom stolu izjavio je:

„Već sedmu zaredom godinu organiziramo Social active day, projekt društveno odgovornog poslovanja kroz koji naši djelatnici doprinose rješavanju određenog društvenog problema. Ove godine odlučili smo ukazati na rastući problem ugrožene sigurnosti djece na internetu. Ostvarili smo suradnju s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu i njihovim projektom „Djeca medija“ u okviru koje će održati edukativne radionice za roditelje i nastavnike u 12 škola koje će nominirati i odabrati naši djelatnici. Prije svega, cilj nam je pomoći roditeljima i nastavnicima da zaštite djecu i pripreme ih na opasnosti s kojima se mogu susresti na internetu. Jedna od vrijednosti Wiener osiguranja je briga za zajednicu, a cilj nam je živjeti vrijednosti za koje se zalažemo.“

U sklopu društveno odgovornog projekta Wiener osiguranja, (O)siguran online, u okviru kojeg se organizirao okrugli stol, pripremljena je i brošura za roditelje te će se organizirati edukativne radionice u 12 škola u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

I bez obzira na generacijski jaz i „razliku“ u poznavanju novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, mi smo i dalje najodgovornije bliske odrasle osobe koje imaju ključnu ulogu u prevenciji i otkrivanju elektroničkog nasilja, jer cyberbullying  uzima sve više maha.

Rosie Kugli

Oglas

Komentiraj

komentari