Sir i njegove masnoće NISU opasne

Za sve siroljupce ovo će biti divna vijest, novo istraživanje pokazalo je da uživanje u siru nije nezdravo kao što se do sad mislilo. Bilo je mnogo rasprava proteklih godina o tome koliko mliječni proizvodi utječu na kardiovaskularne bolesti.

Novo istraživanje podržalo je tezu da zasićene masne kiseline iz mliječnih proizvoda poput mlijeka i sira neće povećati rizik od razvijanja srčanih problema kasnije u životu.

Istraživanje je trajalo čak 22 godine, a objavljeno je nedavno u The American Journal of Clinical Nutrition.

Sudjelovalo je 2907 odraslih u dobi od 65 godina na više, nitko od njih nije imao kardiovaskularnih bolesti na početku. Tada se izmjerila koncentracija masnih kiselina u plazmi sudionika, to su ponovili za šest i za 13 godina.

Znanstvenici su zabilježili 2428 smrti do kraja istraživanja, a 833 ispitanika umrlo je zbog kardiovaskularnih bolesti. Njihova saznanja indiciraju da pojedinci s višom razinom masnih kiselina u krvi imaju 42 posto manji rizik od smrti uzrokovane srčanim udarom.

sirevi, masnoće

Zatim heptadekanoična kiselina u krvi, koja je oblik zasićene masne kiseline, povezana je sa smanjenim rizikom od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti.

Otkriće ne samo da podupire, nego znatno ojačava dokaze da mliječna masnoća, suprotno od popularnog razmišljanja, ne povećava rizik od srčanih bolesti ili sveukupne smrtnosti kod starijih osoba. Ne samo to, rezultati sugeriraju da jedna masna kiselina u mliječnim proizvodima može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, pogotovo srčanog udara.

Nužno je da javnost ima adekvatne informacije o svojim prehrambenim potrebama. Ljudi su izloženi toliko različitim i proturječnim informacijama o prehrani, pogotovo o masnoćama. Zato je bitno imati velika istraživanja, kako bi ljudi mogli donijeti odluke na temelju znanstvenih dokaza, a ne na „rekla kazala” informacijama iz kojekakvih priručnika o zdravoj prehrani.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari