Sjajna prilika za samozapošljavanje

Od kako je Hrvatska postala članica EU, zbog potrage za poslom u inozemstvo se odselilo najmanje 250.000 građana. Posljedice iseljavanja osjećaju se na domaćem tržištu rada, posebice u turističkoj sezoni, kada veliki broj hrvatskih obitelji i poslodavaca vezanih za ovaj sektor teško nalazi radnu snagu.Predviđanja pokazuju da će i ove godine u Hrvatskoj rasti broj noćenja stranih turista, naročitou privatnom smještaju. Ovakvi komercijalni objekti imaju velike potrebe za uslugama čišćenja, pranja, sušenja i općenito snabdijevanja smještajnih jedinica, a kadar se teško pronalazi.

S druge strane, da je i u Hrvatskoj moguće početi od nule te bez puno ulaganja ostvariti svoj poslovni san, dokazuje primjer Denisa Cetine iz Pule:

‘Prije nekoliko godina planirao sam u Njemačkoj potražiti posao te se nakon 6 mjeseci s obitelji možda tamo i konačno preseliti. Paralelno s time, sasvim slučajno saznali smo da postoji nacionalni projekt otvaranja mini praonica te smo ubrzo zbrojili dva i dva. U našoj turističkoj Puli, praonica je zaista bila nešto što bi i brojnim našim poznanicima olakšalo iznajmljivanje apartmana. Kako nisu bila potrebna velika početna ulaganja odvažili smo se na to, a danas pet godina nakon otvorenja poslujemo bolje nego ikada. Štoviše, kćer Sara već samostalno može voditi posao i samo joj povremeno pomažem.’

Praonica ‘Lancun’  otvorena je 2015., a kako posluje danas objasnila je Sara Cetina: ‘Preporučila bih ovakav tip poslovanja jer samoposlužna i uslužna praonica definitivno je nešto u što se zbog turizma isplati ulagati. Kada smo započinjali svoju priču, odlučili smo se za HBOR kreditiranje gdje smo naišli na izuzetnu pristupačnost i lako došli do ostvarenja naših poslovnih snova’.

Zbog brojnih turista, a manjka radne snage, na hrvatskim otocima praonice su još potrebnije. Nakon što je u Hrvatskoj ostala bez posla Mirjana Karavanić s Paga dugo se dvoumila što napraviti, a sada uslužnu praonicu ‘Sunčana’ uspješno vodi od 2016. godine:

‘Kada sam ostala bez posla morala sam smisliti novo radno mjesto i nisam požalila. Imala sam obrt za čišćenje apartmana iuvidjela potrebu za otvaranje praonice. Odlično mi ide, a iako prostor za praonicu unajmljujem,na kraju mjeseca ostane mi dovoljno za pristojan život. Iako je najveća zarada u sezoni, moja praonica je otvorena kroz cijelu  godinu. Uz današnji način instant življenja moji sugrađani su prepoznali sve prednosti koje praonice nude’.

Mirjana Karavanić ostala je u Hrvatskoj i postala sama svoj šef te uspješno ostvarila svoj poduzetnički plan. Ovaj posao najviše preporučuje mladima: ‘Posao je isplativ za cijelu obitelj, a na mojem primjeru vidljivo je da u početku nije nužno koristiti kredit. Bitno je imati dobru ideju, vjerovati u sebe i krenuti bez straha. To je lako kad uz sebe imaš dobrog partnera poput tvrtke Bijeli svijet i njihovih dobavljača’.

U posljednjih 6 godina tvrtka ‘Bijeli svijet’ od svega desetak zaposlenika, samo u Hrvatskoj sudjelovala je u otvaranju više od 150 objekata – samoposlužnih i uslužnih praonica rublja. Tako su pomogli zapošljavanju preko tri stotine osoba. Prema njihovim podacima, u 90% slučajeva objekti profitabilno posluju tijekom cijele godine, a od ideje do realizacije potrebno je u prosjeku samo dva mjeseca.

Da otvaranje ovakvih objekata nije biznis rezerviran samo za primarno turistički orijentirane gradove, dokazuje primjer praonice ‘Laundry Lounge’ iz Zagreba koju je prošle godine otvorio Andrija Jurlina. ‘Toliko sam zadovoljan da planiram otvoriti još jednu samouslužnu praonicu. Dovoljno mi dobro ide s praonicom i namjeravam se posvetiti isključivo tom poslu. Na vrijeme sam prepoznao dobru priliku za zaradu srelativno malim početnim ulaganjem. Amortizacija ulaganja je izričito brza, praonica ne zahtijeva mnogo vremena za vođenje, a što mi je do sada omogućavalo da se bavim i drugim poslovima. Otvaranje praonice rublja preporučio bih kao odličnu priliku za samozapošljavanje ili dodatni posao za one s fleksibilnim radnim vremenom’, objasnio je Jurlina.

Na drugom dijelu Zagreba, praonica ‘Veš machine’ koju od prošle godine vodi Miro Budak također posluje odlično: ‘Posao sam pokrenuo putem Hamag bicro kredita, a naše usluge većinom koriste studenti. Na otvaranje praonice odlučio sam se sasvim slučajno kad sam pročitao članak koji je govorio o prednostima otvaranja samoposlužnih praonica rublja. Tako se rodila ideja da bih mogao otvoriti istu što se u konačnici i ostvarilo. Jedna od mojih glavnih vodilja bila je dodatna financijska i ekonomska isplativost te osigurati si dodatni izvor prihoda’.

Stoga, ako sanjate o pokretanju vlastitog posla bez puno rizika više informacija saznajte na web stranici:https://www.bijelisvijet.hr/pokreni-posao/postani-poduzetnik/. Ideju svakako valja razmotriti jer u Hrvatskoj se brojni ugostiteljski i smještajni kapaciteti uvelike oslanjaju na usluge praonica, a kako bi mogli neometano poslovati tijekom cijele sezone. Iako ovakvi objekti, koji su se donedavno mogli vidjeti samo u američkim filmovima, postaju sve češća pojava u Hrvatskoj – još uvijek ih nema dovoljno.

 

Oglas

Komentiraj

komentari