Sjećanje iz djetinjstva, stvarnost ili mašta?

Naša sjećanja iz najranije dobi samo su imaginacija, kaže nova studija. Njome je dokazano da 40 posto ljudi koji tvrde da se sjećaju događaja iz prve dvije godine života zapravo imaju slike u glavi koje su plod njihove mašte.

Istraživanje provedeno na nekoliko sveučilišta u Velikoj Britaniji, a koje je uključivalo 6641 ispitanika, kaže da više od 38 posto njih smatra da se sjećaju nekoga događaja prije svog drugog rođendana.

Ipak, znanstvenici vjeruju da u tom vremenu, do treće godine života, ljudski mozak nije dovoljno razvijen da bi pamtio. Oni smatraju da su sva sjećanja prije našeg trećeg rođendana izmišljena. Rana sjećanja baziraju se na ‘fragmentima iskustva’, gdje mi slažemo različite detalje iz više događaja te ih spajamo u jedan, a također na to utječe i trenutačno znanje o našem djetinjstvu.

Stvaranje lažnih sjećanja iz djetinjstva najviše se uočilo kod sredovječnih i starijih ljudi. Pretpostavlja se zato što su oni imali duže vremena da im se različita sjećanja i informacije povežu i stvore prava sjećanja iz djetinjstva.

Zanimljivo je i ključno da osoba koja se sjeća tih događaja stvarno ne zna da je to sve plod mašte. Kada im sve objasnite, oni u to ne vjeruju. Iako im kažemo da su sustavi u našem mozgu koji nam omogućuju pamćenje, pogotovo sjećanja, jako kompleksna te da prava sjećanja kakve imaju i odrasle osobe možemo stvarati tek s pet ili šest godina.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari