Slavko Sobin: „Kroz Šapice sam pronašao svoju svrhu“

U sklopu Tjedna dobre dječje knjige u riječkoj Dječjoj kući Art-kvart Benčić održana je promocija nove slikovnice našeg popularnog glumca Slavka Sobina, Šapice i pas koji je trčao za Srećom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Slavko Sobin (@slavkosobin)

Nakon velikog uspjeha slikovnica Šapice i Šapice i tajna zelene loptice, koje su u rekordnom roku osvojile srca mališana i njihovih roditelja, objavljena je treća koji donosi nove priče neodoljive pseće družine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mozaik knjiga (@mozaik_knjiga_mk)

Urednica izdanja Ana Vukasović istaknula je kako Sobin na jednostavan i jasan način djecu uči važnim životnim lekcijama. „Šapice i pas koji je trčao za Srećom“, smatra Vukasović,  „divna je i poučna priča o važnosti prijateljstva, tolerancije i prihvaćanju onih drugačijih, te je priča koja postavlja važna pitanja, poput onoga što biti sretan ustvari znači, koja djeci trebamo predstaviti od najranije dobi.“ Kako tvrdi Vukasović: „Svako novo čitanje serijala slikovnica otkriva nove teme i nove poruke iz kojih nešto mogu izvući i oni najmlađi, ali i oni malo stariji.“

Šapice i pas koji je trčao za Srećom pisane su jednostavnim jezikom, no bave se temama koje su ujedno i aktualne, no i bezvremenske, što je glavni razlog zašto svi u njima možemo uživati“, zaključila je Vukasović.

Omiljene četveronožne junake ilustrirao je Patricio Alejandro Agüero Mariño, koji se inače bavi scenografijom, kostimografijom, izradom marioneta, animacijom i ilustracijom.

Book blogerica i vlasnica portala Knjige u svom filmu Petra Petrović već dugi niz godina piše recenzije o domaćim i stranim naslovima. „Šapice su neka vrste kratke priče, a njih je teško napisati jer malo teksta mora čitatelju donijeti puno. Sobin svojim tekstovima svakog čitatelja dira ravno u srce i nitko ne može ostati ravnodušan prema ovoj veseloj družini“, rekla je Petrović.

Prva dva nastavaka bili su savršen uvod za sve što nam je Sobin pripremio u najnovijem nastavku, smatra Petrović, i dodaje kako su Šapice i pas koji je trčao za Srećom savršen spoj ozbiljnosti, igre, zabave i životnih lekcija. „Sobin, za razliku od nekih autora, u svojim slikovnicama ne prikazuje svijet savršenim, nego ga prikazuje realnim. Ne bježi od tuge, straha ili nesigurnosti, ali u konačnici svi moramo prihvatiti loše i iz toga izvući najbolje“, rekla je Petrović.

Na kraju se brojnoj publici obratio i autor Slavko Sobin. Napomenuo je kako je važno u današnjem svijetu zadržati ono nešto dječje u sebi i da su Šapice dio njegove dječje osobnosti.

Govoreći o cijelom serijalu, Sobin smatra da ono što radi kao pisac ima veću težinu od onoga što radi kao glumac. Kroz Šapice je pronašao svoju svrhu, smatra Sobin, jer sadrže poruke uz koje je i sam odrastao te ističe kako je važno da sve najbolje što znamo naučimo i one najmlađe.

„Osim poruka o važnosti prijateljstva, prihvaćanja i autentičnosti, ono glavno što želim da djeca i odrasli nauče iz Šapica i psa koji je trčao za Srećom jest to da je sasvim prihvatljivo biti i tužan i sretan. Sreća nije konstantna i ne smijemo je loviti čitav život, jer se život ujedno sastoji i od loših trenutaka iz kojih možemo mnogo toga naučiti i izaći kao bolje osobe“, zaključio je Sobin.

Oglas

Komentiraj

komentari