Slikovnica Dabar Perajko

Udruga Najsretnija beba Hrvatska je uz potporu Zaklade “Hrvatska za djecu” pokrenula pilot projekt “Slikovnica Dabar Perajko”. Riječ je ekološki osviještenoj bajci o marljivom dabru, koji se na neugodan način upozna s utjecajem ljudi na okoliš – ostane bez doma i repa. Na putu do novog doma sazna da nije jedini hendikepiran, te spozna ponešto o nezdravoj prehrani, prenamjeni i recikliranju otpada. Slikovnicom je cilj potaknuti dječji interes o:

  1. Recikliraju: kako ne reciklirani otpad utječe na okolinu i kako se predmetima može produžiti uporabna vrijednost (U Hrvatskoj se reciklira samo 17% otpada, u Zagrebu svega 1%).
  2. Hendikepiranim osobama: njihovim potrebama i olakšavanju integracije u društvo (Izvješće UNESCO-a – obrazovni fond globalno ima premali proračun za hendikepiranu djecu, a vlade odbijaju dati pomoć za obrazovanje).
  3. Problemu konzumacije slatkiša: uz uništavanje zuba, izazivaju hiperaktivnost, dijabetes tipa 2 i pretilost (u Hrvatskoj 35% djevojčica i 38,7% dječaka ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu).

U slikovnici je izbjegnuto nametljivo forsiranje ekološke tematike, želeći kod djece spontano potaknuti novi način promišljanja o otpadu. Hendikepiranima se pomaže domišljatom prenamjenom otpada (dabar otkinuti rep zamijeni perajom iz reciklažnog dvorišta, majmun koristi starački štap umjesto repa), a slatkiši se nalaze u otpadu gdje im je i mjesto.

Slikovnica počiva na dvije tradicionalne tehnike – rukom crtanim ilustracijama i reljefnim panelima od gline. Time se djeci odrasloj u svijetu jeftine kompjuterske ilustracije skreće pozornost na bogatstvo tradicionalnih likovnih tehnika, koje su u izumiranju baš kao i očuvana priroda. Tehnike su bliske njihovoj dobi (crtanje, modeliranje plastelinom), ali nažalost potisnute u odrasloj dobi.

Zahvaljujući Zakladi “Hrvatska za djecu”, koja je prepoznala važnost problema i nastojanja da pridonese promjeni, udruzi Najsretnija beba Hrvatska su dodijeljena sredstva za pilot projekt “Slikovnica Dabar Perajko”. Slikovnica će biti donirana svih 60 zagrebačkih gradskih vrtića na 220 lokacija, te na tri lokacije od posebne državne skrbi – Slunju, Josipdolu i Rakovici. Projektom će se obuhvatiti oko 27.000 djece predškolske dobi. Distribucija kreće u prosincu 2018. godine na vrijeme za božićne blagdane.

Kreativni tim

Iva Brčić, mag.soc/phil. je voditeljica projekta “Slikovnica Dabar Perajko”. Jedina je edukatorica u ovom dijelu Europe svjetski renomiranog programa dr. Harveya Karpa – The Happiest Baby. 2014. osnovala je udrugu Najsretnija beba Hrvatska, kroz koju pomaže roditeljima u baby handlingu i odgoju djece, te provodi prevenciju sindroma tresenog djeteta i međuvršnjačkog nasilja. Stručna je suradnica internetskih portala i časopisa za roditelje, surađuje s vrtićima i školama, te gostuje na fakultetima i simpozijima kao stručnjakinja za odgoj, te za utjecaj medija na djecu i mlade.

Dr. art. Tihoni Brčić je autor, urednik i dizajner slikovnice “Dabar Perajko”. Stručnjak je na polju vizualnih komunikacija i predaje na Akademiji dramske umjetnosti. Magistrirao je film i video 1998. godine na Academy of Art Collegeu u San Franciscu, SAD, te doktorirao grafiku 2016. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se dizajnom, režijom i montažom dokumentarnih, animiranih, muzejskih i namjenskih filmova, te vizualnih identiteta TV emisija. Radovi su mu izlagani i nagrađivani u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dario Kukić je ilustrator, animator i crtač stripova, koji je dizajnirao likove i ilustrirao slikovnicu “Dabar Perajko”. Diplomirao je u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn. Od 1991. započinje rad u studiju za crtani film Croatia filma na “Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića”. U studiju Plop surađuje kao animator i koautor filma “Falien”. U Zagreb filmu radi na nizu animiranih filmova, uključujući “Povratak profesora Baltazara”. Animacijom se bavi i u autorskim radovima, reklamama, spotovima i špicama.

Ante Strinić je akademski kipar koji je dizajnirao reljefne gline u boji za slikovnicu “Dabar Perajko”. Do sada je imao 11 samostalnih i 20 skupnih izložbi. Radi kao koautor na animiranom filmu “Malformance-performance” (2007.), a iste godine njegova bista Marka Marulića postavljena je u atriju HNK Split. Godine 2009. izrađuje reljef Pape Ivana Pavla II, a 2010. vratnice crkve Gospe od Milosrđa na Žnjanu. Sudjeluje u animiranju filma “Zulejka: legenda grada Ogulina” i “Medo Trapavko”.

Oglas

Komentiraj

komentari