Slikovnica Lastin novi dom s posvojenjem upoznaje najmlađe

Zagreb, 9. studenoga 2021. – Na Svjetski dan posvojenja Adopta, udruga za potporu posvajanju, u Zagrebu je predstavila slikovnicu Lastin novi dom. Riječ je o prvoj hrvatskoj slikovnici koja o posvojenju govori u stihovima. Slikovnica je namijenjena posvojiteljima koji sa svojom djecom žele razgovarati o posvojenju, ali i svima drugima koji djeci žele približiti tu temu. Autorica slikovnice je Marijana Križanović, a ilustratorica Dubravka Kolanović.

„Kod posvojene djece iznimno je važna izgradnja pozitivnog identiteta. Kako posvojenje ne bi doživljavali kao problem ili tabu temu, ključan je razgovor, a slikovnica je izvrstan alat za početak razgovora o posvojenju“, istaknula je Dorja Mučnjak, zamjenica predsjednice Adopte i urednica slikovnice Lastin novi dom.

Autorici slikovnice to je deseta knjiga za djecu, ali prva koju je pisala na zadanu temu.

„Ova mi je slikovnica zbilja posebna. Na pisanje su me potaknule mame posvojiteljice. Pisati tekst o posvojenju bio mi je veliki izazov jer sam željela ostati dosljedna svojem izričaju – stihovima i likovima iz svijeta životinja. Slikovnica promiče poštivanje različitosti i toleranciju“, kazala je Marijana Križanović.

U slikovici lasta Vlasta sanja obitelj, a na kraju je prigrle tata slavuj i mama čigra.

Andreja Turčin, predsjednica Adopte, istaknula je da za većinu posvojiteljskih obitelji posvojenje znači početak priče, a ne njezin završetak. Naime, djeci je dolaskom u novu obitelj potrebna prilagodba. Zbog toga je pozvala nadležne institucije da roditeljski dopust od šest mjeseci omoguće i posvojiteljima djece starije od osam godina. Iza te djece je mnoštvo trauma koje trebaju prebroditi.

Prošle je godine u Hrvatskoj posvojeno 136 djece. Na kraju te godine u zemlji je bilo 399 djece s uvjetima za posvojenje, a u Registru potencijalnih posvojitelja je 1038 građana.

Oglas

Komentiraj

komentari