Spašavanje medvjedića Matije

Zagreb, 28. veljače 2019. – 26. veljače ujutro uz cestu kraj Vrbovskog prolaznici su uočili mladunče medvjeda. Na lokaciju su hitno izišli članovi Interventnog tima za provedbu Plana gospodarenja smeđim medvjedom u Republici Hrvatskoj i djelatnici Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pregledom su utvrdili da medvjedić nije ozlijeđen.

Odlučeno je da mladunče ostane u blizini zaštićeno od ostalih životinja i hladnoće kako bi se pokušalo njegovo ponovno spajanje s majkom. Nažalost, medvjedica se nije pojavila.

Kako se radi o izrazito mladoj životinji koja nije u mogućnosti samostalno preživjeti u prirodi, Nacionalno povjerenstvo za izradu plana gospodarenja smeđim medvjedom u Republici Hrvatskoj odlučilo je da se medvjedić prebaci u oporavilište Zoološkog vrta grada Zagreba.

„Temeljitim pregledom u Vrtu utvrđeno je da je medvjedić dobroga općeg stanja. Težak je 2,4 kilograma, a procjenjuje se da je star oko mjesec i pol. Jako nas je razveselilo da je nakon što smo mu poslužili hranu, pokazao zdrav tek“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba te otkrio da su se svi uključeni u spašavanje medvjedića usuglasili da mu odlično pristaje ime Matija.

Medvjedić će do daljnjega biti pod pojačanim nadzorom veterinara i ostalih stručnjaka Zoološkog vrta. Naime, riječ je o jako mladoj životinji koja je još dugo trebala biti vezana uz majku, pa su njezin oporavak i razvoj trenutačno neizvjesni.

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar