Spriječite opekline od sunca!

Djelovanjem sunčevih zraka na koži mogu nastati oštećenja koja se pojavljuju u obliku opeklina i fotostarenja koja su nepopravljiva.

Ako osoba samo jedanput pretjera s izlaganjem suncu i dobije jake opekline od sunca koža će ih pamtiti cijeli život, a rezultat mogu biti bolesti i prijevremeno starenje.
Prva najčešća oštećenja koja se pojavljuju na koži su opekline, a nezaštićeni boravak na suncu uzrokuje oštećenja kože koja su praćena žarenjem i crvenilom. U težim slučajevima mogu nastati plikovi po cijelom tijelu koji su vrlo neugodni i bolni.

Prvi znakovi starenja
Prvi znakovi starenja kože su pojava neujednačenog tena i manjih mrlja, a hiperpigmetacije
najviše nastaju na rukama i licu te mogu biti jako izražene. Kožu lica i ruku je najbolje zaštititi proizvodima za zaštitu kože kako bi se spriječio nastanak sunčanih, a kasnije staračkih pjega ili pjega u trudnoći. Alergijske reakcije koje uzrokuje sunce su vrlo česte, a pojavljuju se najčešće na onim mjestima koju su najviše izložena suncu, poput prsa, lica i ramena.

Svijetla put
Osobe svijetle puti lako dobiju opekline i lako pocrvene, a obično imaju osjetljivu kožu koja
je sklona jakim opeklinama i alergijama koje izaziva izlaganje suncu.
Djeca su isto tako osjetljiva na sunčevo zračenje, a njihova koža je 5 puta tanja od kože
odraslih.
Koža sklona atopijskom dermatitisu i suha koža pod utjecajem sunca gubi vlagu te postaje isušena i iritirana. Takvoj je koži potrebna pouzdana i učinkovita UV zaštita koja neće pogoršati stanje kože. Jednak problem imaju i osobe koje imaju psorijazu.

Oštećenje od sunca
Čimbenici koji povećavaju rizik od oštećenja od sunca su i hormonalne promjene koje uzrokuju hiperpigmetacije kod žena. Također je važna i genetska predispozicija što znači da
ako netko od roditelja ima rak kože vrlo je velika vjerojatnost da će ga jednog dana imati i djeca.

Na mjestima akni mogu nastati ožiljci i pigmetacije koje uzrokuje pretjerano izlaganje sunčevim zrakama. Neki dermatološki tretmani i lijekovi povećavaju osjetljivost kože na sunce i izazivaju alergijske reakcije.
Najbolja prevencija se postiže upravo sredstvima za zaštitu od sunca, a potrebno je i izbjegavati sunce u razdoblju dana kada je ono najjače.

Pouzdana zaštita od sunca
Sigurna i pouzdana zaštita od sunca ne znači da osoba ne smije uopće boraviti na suncu, ali ga treba izbjegavati u doba dana kada je ono najjače, a to je od 11 do 17 sati. Boravak na plaži i moru tijekom cijelog dana zahtijeva pouzdanu i visoku zaštitu od sunca.
Možete se zaštititi pokrivalima poput šešira ili kape te odjećom, a najbolje onom koja je napravljena od poliamidne tkanine koja pouzdano štiti od UV zraka, a koja je idealna tijekom boravka na plaži ili suncu. Takva vrsta odjeće dolazi u veličinama za odrasle i djecu, a modernog je dizajna.

Prava zaštita kože se odnosi na lokalnu primjenu preparata sa zaštitnim faktorom. U prvim
danima obavezno treba kožu štititi sa zaštitnim faktorom 50+ ili 30+.

Štetno djelovanje sunca
Kako bi zaštitili kožu tijela od štetnog djelovanja sunca potrebno je na nju nanositi i odgovarajuću količinu zaštitnog proizvoda kako bi se postigao maksimalan učinak. Kada se kupate u moru proizvod sa zaštitnim faktorom trebate nanositi na kožu svaka dva sata. Jedino tako možete biti sigurni da ste se pravilno zaštitili. Za zaštitu kože tijela od sunca uvijek se trebaju koristiti proizvodi koji imaju stabilan sustav zaštitnih filtera zbog kojih pružaju učinkovitu zaštitu od sunca. Vodootporni proizvodi za zaštitu su uvijek dobrodošli, posebno za one osobe koje ne izlaze iz mora.

Ovi proizvodi produžuju postojanost i osiguravaju dodatnu zaštitu kože.

Ana Zibar

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar