Srednjovjekovna viteška avantura nadomak Zagreba

Od 1. do 3. srpnja u okolici Zagreba odvijat će se pravi povijesni spektakl. Međunarodni viteški turnir Vitezova prikazati će srednjovjekovni način života.

Zagreb, 8. lipnja, 2016. godine – Više od 300 vitezova i drugih kostimiranih likova oživjet će povijest u Svetom Ivanu Zelini, gradiću udaljenom svega 20-ak minuta vožnje od hrvatske metropole.

Ovo je najveći i najkompletniji prikaz oživljene povijesti u Hrvatskoj, a posjetitelji će uz viteške borbe moći vidjeti kompletan prikaz srednjovjekovnog života, probati hranu i piće spremljene na autentičan način te i sami sudjelovati u brojnim aktivnostima. Dolazi nam većina hrvatskih skupina te brojni gosti iz Slovenije, Italije, Mađarske, Slovačke i drugih zemalja srednje Europe“ – istaknuo je Mario Dananić, član Upravnog odbora udruge Vitezovi zelingradski i naglasio kako je ovo već deseta godina zaredom da se ovakav turnir organizira na području Svetog Ivana Zeline.

Viteške borbe, noćna opsada grada te okusi i mirisi srednjovjekovne kuhinje samo su dio povijesti koja će oživjeti tijekom turnira. Za one željne adrenalina svakako će najuzbudljivije biti cjelodnevne viteške borbe, uključujući i najekstremniju disciplinu borbe zvane bohurt, u kojoj se bore vitezovi koji se prije toga nikad nisu upoznali. U potpunosti zaštićeni s dvadesetak kilograma teškim oklopima, vitezovi će se suprotstaviti mačem i štitom, sjekirama, buzdovanima i drugim opasnim srednjovjekovnim oružjem.

Vitezovi zelingradski mogu se pohvaliti i najvećim arsenalom autentičnih srednjovjekovnih bojnih naprava poput katapulta, trebušea i baliste, čija se moć demonstrira na vizualno najatraktivnijoj točki turnira – noćnoj opsadi grada. Zahvaljujući više od 300 vitezova u oklopima koji pokušavaju osvojiti utvrdu i spasiti damu u nevolji, dok zidine grada gore u vatri, a po zraku lete neprijateljske vatrene kugle i strijele, posjetitelji će imati osjećaj kao da se nalaze u filmu srednjovjekovne tematike.

Uz ovaj uzbudljivi dio, većina događanja prilagođena je obiteljima s djecom, a posjetitelji mogu i sami sudjelovati u nizu aktivnosti. Tako će moći prošetati živopisnim srednjovjekovnim trgovištem gdje će svoje proizvode ponuditi kovači, stolari, lončari, travari, medari i drugi zanatlije. Gastronomski dio ove je godine posebno naglašen pa će se u kušaoni Dvora Zrinski moći probati brojni specijaliteti rađeni prema srednjovjekovnim receptima kakvi su se tada pripremali za plemiće. Ovogodišnja novost u gastronomskoj ponudi turnira je festival srednjovjekovnih pića, koji je ujedno i prvi festival takve tematike u Hrvatskoj. Turnir je jedinstvena prilika da posjetitelji u autentičnom ambijentu probaju pića poput medenog piva, aromatiziranog vina Hipokras, raznih rakija i mnogih drugih spremljenih po originalnoj recepturi.

Na prostoru turnira postavit će se i tridesetak srednjovjekovnih šatora u kojima će boraviti vitezovi te će se izgraditi srednjovjekovno podgrađe u kojem će se odvijati nastupi uličnih zabavljača i dvorskih luda, razne predstave i događanja za djecu. Najmlađi posjetitelji turnira mogu i sami postati vitezovi i boriti se u jedinstvenoj dječjoj opsadi grada te kroz igru i zabavu upoznati vitezove, vile i čarobnjake ili pak poslušati priče o hrabrosti i odvažnosti dok se svi zajedno zabavljaju na nekoj od interaktivnih srednjovjekovnih radionica. Za posjetitelje će biti organiziran amaterski streličarski turnir, a zainteresirani će se moći prijaviti i za takozvani srednjovjekovni ragbi, čiji je cilj osvojiti krpenu vreću.

Više informacija saznajte na službenoj internetskoj stranici.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari