Sretno roditeljstvo! Osluhnite potrebe svog djeteta!

Da li se baš uvijek moramo pridržavati napisanih pravila, slušati savjete drugih ili poslušati sebe?

Moja draga sestrična, koja je oduvijek držala sve konce u svojim rukama, više ne vlada situacijom. Gledala sam je onako sluđenu, izgubljenu.  Mala je urlala i urlala, a ona je bila bombardirana savjetima što treba i što ne treba činiti. Uzela sam malenu i postupno sam je umirila. Osjetila sam što joj treba i tako postupila. A prepoznati želje tih malih bića nije uvijek lako.

Prisjetila sam se „pakla“ kojeg sam proživljavala sa svojom kćeri. I ja sam bila izgubljena, nemoćna, uplašena. Kad dođeš kući s malim zamotuljkom, koje se dere iz petnih žila, sve knjige koje smo pročitali, svi savjeti i teorije padaju u vodu. Knjige kažu jedno, mama govori drugo, svekrva treće, najbolja prijateljica četvrto. I tim „pametnim“ savjetima nema kraja. Savjeti tipa, nemoj ovo, nemoj ono, više mi sliče dresiranju malih kućnih ljubimaca. Sjećam se kako su meni savjetovali da djetetu ne dajem vodu, jer još dojim, pa nema potrebu za tekućinom. Bile su paklene vrućine, no ja nisam popuštala. Instinktivno sam osjećala da je ona žedna,  zdrav razum je govorio da joj nekoliko kapi vode ne bi naškodilo, no nisam popuštala. Pridržavala sam se i drugih prepamtenih savjeta i uskoro se našla na rubu živaca. Stoga zaboravite savjete i zapamtite da ste vi najbolji stručnjak za svoje dijete. Nitko ne može bolje od vas znati što je najbolje za vašeg bebaća. Prepoznajte znakove koje vam dijete na svoj način šalje i pokušajte pravilno odgovoriti na njih. Način na koji se brinete za svoje dijete, pogotovo u prvim godinama života, uveliko utječe na to u kakvu će se osobu razviti.

Sa drugim djetetom bila sam puno opuštenija, zanemarila sam hrpu savjeta i glupih teorija. Pa čak sam i namjerno prekršila zabranu o zajedničkom spavanju. Nije mi žao, nisam imala srca potjerati malog u sobu, kad se onako uplakan, u noći pojavio na vratima! (Naravno, kad je malo ponarastao, objasnila sam mu da čudovišta ne postoje te da ga mrak neće progutati!)

Pod utjecajem brojnih teorija o roditeljstvu strepimo hoćemo li naštetiti djetetovu razvoju ako ga primimo na ruke kad plače, milujemo dulje nego što bi to dozvolili strogi teoretičari, dojili ga više od tri godine, pustili ga k nama u krevet. Posvetite se i učite zajedno s vašim djetetom, osluškujte njegove potrebe.

Djetetu ništa ne može zamijeniti doticaj s majkom. Tek kad fizički osjeti mamu ili tatu, onda je sigurno, zadovoljno, spremno za komunikaciju i priopćavanje svojih želja.

Rosie Kugli

 

Oglas

Komentiraj

komentari

PODIJELI
Prijašnja objavaCrvenim mesom protiv umora
Slijedeća objavaPRVI KORAK