Stani. Razmisli. Nije vrijeme da probaš alkohol.

Ivan Šarić i Marko Vuletić u edukativnoj kampanji o štetnosti maloljetničke konzumacije alkohola

Potaknuta zabrinjavajućim podacima ESPAD-a o pušenju i konzumaciji alkohola među maloljetnicima čije istraživanje pokazuje da je 92% maloljetnika barem jednom u životu probalo alkohol, a 46,8 % učenika (51,2% mladića i 42% djevojaka) izjavilo je kako je u posljednjih 30 dana popilo pet ili više pića najmanje jedanput i koja Hrvatsku svrstavaju na 3. mjesto u Europi prema maloljetničkoj konzumaciji alkohola kompanija Pernod Ricard Croatia d.o.o. odlučila je pokenuti kampanju Stani. Razmisli. Nije vrijeme da probaš alkohol.

Primarni cilj kampanje Stani. Razmisli. Nije vrijeme da probaš alkohol je zaštiti maloljetnike i pokazati im kako ih konzumacija alkohola u njihovoj dobi osim niza štetnih posljedica za zdravlje ograničava i onemogućuje im obavljanje onih radnji i zadataka koje inače obavljaju s lakoćom i bez problema.

U kampanji su osim maloljetnika sudjelovali i voditelj Ivan Šarić i YouTuber Marko Vuletić, a kako bi maloljetnike zaštitili od iskustva konzumacije alkohola, tijekom snimanja podijelili su im „pijane naočale“ koje u svojim edukacijama koriste autoškole, HAK i policija koje su se pokazale kao edukativna metoda pri sprječavaju konzumacije alkohola kod rizičnih skupina.

Da nije jednostavno hodati ravno po ravnoj crti, ubaciti loptu u koš i igrati stolni tenis
kada nosiš „pijane naočale“, iskusili su Franko, Laura, Mihael i Anamarija, sudionici
kampanje.
Vrtoglavica, mučnina, gubitak ravnoteže i perspektive samo su neke od smetnji koje su tinejdžeri istaknuli u sportskim izazovima sa Šarićem i Vuletićem koji su kroz razgovor od sudionika doznali da postoje znatno bolji načini zabave od konzumacije alkohola. Konzumacija alkohola u maloljetničkoj dobi otežava koncentraciju i pamćenje zbog čega mladi koji ga konzumiraju ostvaruju slabije rezultate i češće napuštaju školovanje.

Alkohol je u tinejdžerskoj dobi posebno opasan jer se ljudski mozak razvija do 25. godine života, a njegovih štetnih posljedica svjesni su i Anamarija, Laura, Franko i Mihael koji vršnjacima poručuju:

“Naš odgovor je NE alkoholu. Ne želimo probleme i ne želimo si pokvariti zabavu, jer je igranje društvenih igara, ples, vožnja biciklom, bavljenje sportom, odlazak u kino, kazalište, na koncert ili izlet s društvom prava zabava. Stani. Razmisli. Nije vrijeme da probaš alkohol.“

„Obzirom na činjenicu da maloljetnici danas najviše vjeruju svojim vršnjacima i da su im Internet i YouTube glavni izvor informacija vjerujemo da će ih ova kampanja potaknuti da razmisle o posljedicama i štetnostima konzumacije alkohola. Ovim putem pozivamo roditelje, zdravstvene i obrazovne institucije da savjetima i iskrenim te prijateljskim razgovorom zaštite djecu od konzumacije alkohola“, izjavili su iz kompanije Pernod Ricard Croatia d.o.o.

 

Oglas

Komentiraj

komentari