Ljetna preporuka za male čitače

Osim što otputujemo na ljetovanje, možemo si pruštiti i dodatno putovanje uz dobru knjigu.

 “Buduće znanstvenike” oduševit će „Zaviri u ovu knjigu u ime znanosti!“ Mikea Barfielda uz pomoć koje će djeca, uz igru i zabavu, otkrivati čuda znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike.

A za sve one koji su se već okušali u čitanju romana tu je romaneskna poslastica. „Ottolina i Purpurni Lisac“ posljednji je nastavak neodoljivog serijala Chrisa Riddella; čuvenog, nagrađivanog umjetnika, poznatog kao autora prekrasnih knjiga za djecu, ali i kao političkog karikaturista Guardiana i Observera.

„Tri hrabrice“ novi je hit slavne i nagrađivane spisateljice Kate DiCamillo, ovdašnjoj publici najpoznatije kao autorice romana „Priča o mišu zvanom Despero“. Njezin novi prijevod roman je o prijateljstvu triju djevojčica i avanturi koja će im promijeniti živote. Prekrasan, zabavan, nježan, tužan i mudar, „Tri hrabrice“ roman su koji se ne propušta.

Chris RiddellOttolina_i_purpurni_lisac

OTTOLINA I PURPURNI LISAC

format:14,5 x 20,5

broj stranica: 184

uvez: meki

cijena: 49,90 kuna

ISBN: 978-953-313-630-1

Prevedeno u 32 zemlje svijeta

 

U posljednjem nastavku u ovoj seriji Ottolina i g. Munroe upoznaju nove prijatelje, otkrivaju tajne i pomažu razriješiti zagonetke.

Nakon pospremanja kuće Ottolina i g. Munroe upoznaju zanimljivog i vrlo informiranog Purpurnog Lisca koji poznaje sve tajne grada i on će ih povesti na urbani safari. Tamo će otkriti da u njihovu gradu žive neke životinje za koje nisu znali i koje izlaze samo noću. Odlično su se proveli!

No pri tome je g. Munroe uočio neobične pjesme zalijepljene za rasvjetne stupove i njih su dvoje odlučili otkriti tko se krije iza toga. Na večeri u čast svojih novih prijatelja svi će se odlično zabaviti i dogovoriti nove avanture, a Ottolina i g. Munroe opet će smisliti pametni plan. A uspjet će pomoći i sramežljivoj Grimiznoj Lisici da pokaže svoj talenat.

U ovom prekrasnom posljednjem nastavku Ottolina će otkriti kako postoje i druge djevojčice koje žive slično kao ona, njezina iskrenost i dobronamjernost očarat će čitatelje, a ilustracije će svakog razniježiti.

O autoru:

Ovaj nagrađivani ilustrator svake nedjelje u časopisu Observer objavljuje strip vezan uz političke događaje. Za ilustracije naslovnica dobio je mnoštvo najvažnijih nagrada, prvi je put osvojio nagradu Kate Greenway medal 2001., a njegovi autorski roman The Goth Girl and a ghost of a mouse dobio je nagradu Costa Children’s Award 2013. Chris Riddell vrlo je aktivan u promicanju važnosti čitanja djece, spremno posjećuje škole, bori se protiv zatvaranja knjižnica, čak je sudjelovao u pralementarnoj raspravi o školskim knjižnicama. Živi u Brightonu uz plažu sa ženom i troje djece.

ZAVIRI U OVU KNJIGU U IME ZNANOSTIZaviri_u_ime_znanosti

Mike Barfield

format: 21 x 29,7 cm

broj strana: 56

uvez: meki

cijena: 59,90 kn

dob: 8+

 

 

Fantastične aktivnosti inspirirane STE(A)M-om – metodom povezivanja znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike!

Zaviri u ovu knjigu u ime znanosti kombinacija je objašnjenja znanstvenih pojmova poput gravitacije ili funkcioniranja mozga pri optičkim varkama, zanimljivih detalja o velikim znanstvenicima kao što su Albert Einstein, Marie Curie ili Isaac Newton te mnoštva zabavnih aktivosti. Djeca će izrezujući i slažući različite modele, crtajući i bojajući izvoditi znanstvene pokuse i istovremeno se silno zabaviti i otkriti koliko znanost može biti očaravajuća. Ova inspirativna knjiga proširit će djeci horizonte, pojasniti im neke nove pojmove, zainteresirati ih za znanost i uz igru otkriti im povezanost znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike.

Kate DiCamilloRaymie-Nightingale

TRI HRABRICE RAYMIE NIGHTINGALE

Priča o trima djevojčicama i prijateljstvu koje im je  promijenilo život

format: 14,5 x 20,5

broj stranica: 208

uvez: meki

cijena: 69 kuna

ISBN: 978-953-313-643-1

Kad je Raymien otac otišao od kuće sa zubotehničarkom, Raymie je smislila plan kako će ga vratiti: pobijedit će na natjecanju Mala miss Autoguma Središnje Floride pa će on vidjeti njezinu sliku u novinama i vratiti se kući. Ali da bi pobijedila, mora učiniti dobro djelo i naučiti hvatati mažoretski štap pa odlazi na tečaj kod šampionke Ide Nee. Na tom tečaju upoznaje dvije djevojčice protiv kojih će se morati natjecati – krhku i odlučnu Louisianu koja također želi pobijediti te neustrašivu i tvrdoglavu Beverly koja to natjecanje želi sabotirati. Louisiana živi s bakom jer su joj roditelji, slavni zabavljači, poginuli utopivši se kad je brod na kojem su bili potonuo; ona ima mnoštvo špangica sa zečićima, bolesna je i često pada u nesvjest, ali ima i čeličnu volju i vrlo je suosjećajna. Beverly je sasvim različita – vješto barata nožem i mažoretskim štapom, sanja o tome kako će pobjeći od kuće i otići k ocu policajcu u New York, ničega se ne boji, vrlo je inteligentna i iskrena. Raymiena je majka tužna i često plače, a Raymie je zabrinuta i razmišlja o svojoj duši. No kad se Raymie prestraši čineći dobro djelo, zamoli za pomoć Beverly i Louisianu i one postaju Tri hrabrice koje će, pomažući jedna drugoj, otkriti snagu istinskog i dubokog prijateljstva.

Nagrađivana i slavna autorica Kate DiCamillo u ovom iskrenom romanu prekrasno dočarava dječje avanture, zbunjenost novim situacijama i neočekivano i nezaboravno prijateljstvo.

„Dirljiva priča o ljubavi i gubitku.“

Jacqueline Wilson

O autorici:

Kate DiCamillo omiljena je autorica mnogih knjiga za mlade čitatelje uključujući dvije nagrađene Medaljom Newbery: Priča o mišu zvanom Despero i Flora i Ulysses. Odrasla je na Floridi, a kad je imala dvadesetak godina, preselila se u Minnesotu, gdje su je čežnja za domom i žestoka zima potaknule da napiše svoju prvu objavljenu priču Sve zbog Winn-Dixieja. Ta je knjiga proglašena Počasnom knjigom Newbery, a za njome su slijedile mnoge druge nagrađene priče.

Uz priče, Kate Di Camillo napisala je i nekoliko sjajnih slikovnica i tri serije za čitatelje-početnike. Kate DiCamillo izabrana je za Nacionalnu veleposlanicu književnosti za mlade 2014. – 2015. O toj misiji i o snazi priče ona kaže: „Kad čitamo zajedno, povezujemo se. Zajedno, mi vidimo svijet. Zajedno, vidimo jedni druge.“ Kate DiCamillo rođena je u Philadelphiji, a živi u Minneapolisu gdje predano piše dvije stranice dnevno, pet dana tjedno.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari