Što odabrati kad se radi o hrani?

„Potrebno je širom otvoriti oči, uočiti razlike, ne biti  ravnodušan pri izboru hrane”
Svakodnevno naglašavamo da su moguće vrlo velike razlike u kvaliteti hrane. Ono što pronalazimo na policama trgovina dolazi iz različitih okruženja, različitih proizvodnih procesa i iako se na prvi pogled čini da se radi o istim proizvodima ili kategorijama proizvoda bez obzira radi li se o keksima, mlijeku, povrću ili nekoj drugoj hrani, razlike mogu biti izuzetno velike. Još veće razlike su u  prerađenim proizvodima.

Nemamo izgrađen osjećaj da razlika može biti velika
Moderni potrošač danas je bolje informiran i svjestan važnosti  uravnotežene prehrane, ali to se često ne primjenjuje u praksi prilikom kupovine. Agrarni ekonomisti ističu da se okoliš jako promijenio tijekom posljednjih dvadeset godina, ali ipak, kao potrošači, još uvijek imamo osjećaj da je sve što se pojavljuje na polici dobro za nas. Stoga je potrebno otvoriti oči, tumačiti razlike i  ne biti  ravnodušan prilikom odabira hrane. Postoji vrlo dobar razlog zašto se na izgled ista vrsta mesa cjenovno razlikuje. Primjerice masovni uzgoj ima manje troškove i stoga je cijena mesa jeftinija. Proizvodnja je usmjerena na smanjenje troškova, osobito na račun ulaznih sirovina i korištenje zamjenskih sirovina, agresivnih tehnoloških procesa i mnogih aditiva i pojačivača okusa, puno masti, vode i zraka.

Sljedivost od matičnog jata do proizvoda dokazujemo u roku od jednog sata

Od većine regionalnih i globalnih konkurenata Perutnina Ptuj se razlikuje 110-godišnjom tradicijomkaoključem poslovanja agro-prehrambenog poduzeća. Desetljećima je uspjela održati snažnu prepoznatljivost i kvalitetu proizvoda. Kao pionir u svom području, tvrtka je uvela prije nekoliko godina sljedivost do potrošača. Sljedivost je mogućnost kontrole i praćenja uzgoja i proizvodnje, te plasmana mesa peradi od matičnog jata do finalnog proizvoda.

Perutnina Ptuj – Pipo Čakovec: Meso hrvatskih farmi 

Sistem KSS (kvaliteta, sigurnost, sljedivost) koji je u svoje integrirane proizvodne procese implementirala Perutnina Ptuj – Pipo Čakovec (link:http://www.perutnina.hr/hr/paocetna/), jamstvo je da su svi proizvodi robnih marki Perutnine Ptuj – Pipo Čakovec zdravi, sigurni i kvalitetni. Domicilni reprodukcijski lanac, koji je u Hrvatskoj uspostavljen već dugi niz godina, jamstvo je potrošačima da svakodnevno kupuju ne samo ukusne, sočne i hranjive pileće proizvode, već da su oni produkt domaće proizvodnje. Poštujući sljedivost, u svakom trenutku treba biti moguće odrediti osobu koja je dostavila sirovinu za proizvodnju prehrambenih proizvoda, proizvodnju krmne smjese za piliće ili bilo koju drugu sirovinu namijenjenu upotrebi ili za koju se očekuje da će biti korištena za proizvodnju finalnog produkta. Svi proizvodi, koji se u Čakovcu proizvode u integriranom sistemu KSS, plod su domaćih radnika, domaćih kooperanata i domaćih sirovina.

Važna je prehrana životinja – hrana za životinje bez antibiotika i hormona
Svim svojimuzgajivačima  Perutnini Ptuj – Pipo Čakovec isporučuje krmnu smjesu koja je proizvedena u vlastitim postrojenjima i koja je bez životinjskih bjelančevina. “Smjesa je potpuno prirodni proizvod koji se sastoji od raznih žitarica: od kukuruza, pšenice, soje kao proteinske komponente, dodaje se mast kao energiju i mineralno-vitaminske mješavine, tako da  sačinjava kompletan sastav koji je neophodan za uspješni rast i zdravlje pilića u objektima.To su čisti prirodni spojevi bez dodataka hormonima i stimulirajućih antibiotika “, svakodnevno napominje Slavko Visenjak, direktor proizvodnje u Perutnini Ptuj Pipo Čakovec. Svojim uzgajivačima dostavljamo piliće stare jedan dan, te im u samom procesu uzgoja dajemo usluge tehnološke službe za kooperativni uzgoj i veterinarske usluge. Uživajte svaki dan u zdravoj hrani, birajte što jedete!

Oglas

Komentiraj

komentari