Što povezuje Mariju Jambrišak i Kseniju Kantoci?

8. ožujka 2016. godine, Podružnica HNS-a Donji grad je povodom Dana žena, podsjetila na ostavštinu dviju velikih žena, okupljanjem u ulici Jurja Žerjavića 8 gdje se nalazi spomen ploča umjetnice Ksenije Kantoci odnosno njezinog reljefnog prikaza Marije Jambrišak.

„Naglašavamo kako društvo mora itekako biti poticajno i ekspeditivno kad je obrazovanje žena u pitanju, posebno naglašavajući mogućnosti kasnijeg doškolovanja ili zapošljavanja s naglaskom na ravnopravnu poziciju žena na rukovodećim, upravljačkim mjestima, baš kao što je to slučaj s muškarcima. Također, zalažemo se za istovjetnu reprezentativnost umjetničkih dostignuća žena čija su mnogobrojna djela i ostavština van vidokruga javnosti čime se ne samo umanjuje, nego i u potpunosti zanemaruje dio našeg ukupnog kulturnog identiteta.“

Ujedno, u obilježavanju javnih gradskih površina, bilo da se radi o ulicama i trgovima ili podizanju spomenika i postavljanju spomen-ploča, prevladavaju muška imena više od 95%. Žene su zakinute i što se tiče lokacija – većinom su to male uličice daleko od središta grada. Osobna ženska imena su likovi iz književnih djela muškaraca.

Isto je i sa spomenicima. Od 50-ak spomenika posvećenih ženama, samo ih se nekoliko odnosi na konkretne osobe, ostali prikazuju tijelo žene, tematiziraju majčinstvo, prikazuju Bogorodicu i svetice.

Jedina ulica koja nosi žensko ime u Novom Zagrebu je ulica kiparice Ksenije Kantoci 1939. je izradila spomen-ploču s reljefnim prikazom Marije Jambrišak (1847. – 1937.) koja se nalazi u Donjem gradu, u Ul.Jurja Žerjavića br. 8. Marija Jambrišak je bila borac za prava i školovanje žena, prva koja je javno istupila tražeći izjednačavanje plaće učitelja i učiteljica 1871. na Prvoj općoj hrvatskoj učiteljskoj Skupštini. Zaslužna je za izgradnju prve državne ženske škole u Austrougarskoj monarhiji. Dobitnica je nagrade Matice hrvatske za Znamenite žene. Njezino ime nosi učenički dom u Opatičkoj i mala uličica u Podsusedu.

Imena ulica i trgova grada kao i spomenici na gradskim površinama prikaz su kolektivnog sjećanja stanovništva, nikako, ne samo muškog.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari