Što sjajni roditelji čine prema dr.sc. Erici Reischer

Sjajna psihologinja Erica Reischer, kad je postala majka, u potrazi za knjigom koja će objediniti sve što bi roditelji trebali znati o odgoju, shvatila je da takvih knjiga baš i nema ili nije zadovoljna onime što je pronašla. Odlučila je osmisliti radionicu za roditelje koja nudi sve ono što je njoj, kao novopečenom roditelju, bilo potrebno. „Radionica, istog naziva kao i ova knjiga, jednostavno i sažeto predstavlja najbolje postupke – izvedene iz istraživanja i na temelju kliničkog iskustva – koji roditeljima pomažu preoblikovati problematično ponašanje djece, stvoriti snažne povezujuće obiteljske veze i voditi djecu kako bi postali sretni, dobri i odgovorni odrasli ljudi.“

U školi učimo i usvajamo razna znanja i vještine, a ipak ono što je najvažnije, nije u formalnom obrazovanju. Zato se svaki (budući) roditelj treba sam neformalno obrazovati, čitati, istraživati, propitivati i učiti kako bi postao bolji roditelj. Kao što naslov knjige govori, roditelji bi trebali težiti „sjajnim postupcima“, a ne savršenom roditeljstvu jer savršen roditelj ne postoji.

Knjiga sadrži 75 jednostavnih strategija za odgoj uspješne djece. Strategije označavaju svako poglavlje koje počinje teorijskim objašnjenjem zašto je ta strategija važna, a nakon toga slijedi dio „pokušajte ovo“ gdje Erica jednostavno objašnjava na koji način usvojiti i isprobati navedenu strategiju. Sve strategije su povezane nekom niti, pa se tako međusobno nadopunjavaju, što je i navedeno uz svaku.

Tako na primjer, strategija 65. govori da sjajni roditelji odvraćaju pažnju djeci.

„Odvraćanje pažnje umijeće je govorenja da umjesto ne, pritom misleći na isto.

POKUŠAJTE OVO: Umjesto da kažete:

 – Ne, ne možemo ići u park dok ne odspavaš malo.

Odvratite djetetu pažnju i recite:

  • Da, možemo ići u park čim malo odspavaš.

Poruka je ista , ali je ton potpuno drugačiji. Osim toga, govoreći „da“ dajete djeci puno manje povoda za raspravu.“

  1. Kasnije zaista i otiđite u park ili napravite ono što ste rekli djetetu. Važno je biti dosljedan inače ni jedna strategija neće biti uspješna, a vi ćete imati dijete koje stalno isprobava granice.

Iznimno pojednostavljeno, a opet toliko stručno, zabavno i edukativno u isto vrijeme. Ova knjiga će vas oduševiti ako tek planirate bebu, ali i ako ste već roditelj!

Želim vam ugodno čitanje i usvajanje ovih divnih strategija uz koje ćete postati roditelji kakvi želite biti – SJAJNI!

Iva Sambolek, mag.paed.soc.

Oglas

Komentiraj

komentari