Što učiniti kad dijete ima ravna stopala

Ravni tabani kod djece su tjelesna mana koja se može ispraviti ako se na vrijeme poduzmu odgovarajuće mjere. Pravilno i zdravo stopalo omogućava nesmetano stajanje i hodanje i normalan fizički i psihički razvoj djeteta.

Kako ćete prepoznati

Dijete s ravnim stopalima ne može dugo hodati i obično se prije spavanja žali na umor i bolove u potkoljenicama, hod mu je trapav, a ako se tabani ovlaže, na podlozi ostaje trag čitavog stopala, a ne samo stajne površine.

Kod djeteta do treće godine života, a naročito kod punije djece, svako stopalo izgleda ravno. To je normalna pojava koja se obično izgubi kada dijete napuni tri godine.

Ako kod djeteta i nakon treće godine ostanu ravna stopala, treba obratiti više pažnje na njegov fizički razvoj i nastojati da što više vremena hoda u prirodi bosonogo ili u udobnoj obući.

Prave cipele

Dječje cipelice trebale bi imati elastičan i lako savitljiv đon, kako bi dijete osjetilo svaku neravninu tla po kome hoda. Prednji dio cipele mora biti dovoljno širok, kako bi se stopalo, a naročito prsti, pravilno razvijali.

Potpetica ne smije preći visinu od dva do tri centimetra, kako bi oslonac težine tijela bio na cijelom stopalu, a ne samo na prednjem dijelu. U najvećem broju slučajeva u dječju cipelu ne bi trebalo stavljati uložak.

Ulošci samo vještački održavaju svod stopala i još više slabe mišiće. Česta je pojava da se po skidanju uložaka svod stopala još više spusti. Uložak u cipelu djeteta treba staviti samo onda kada drugi način liječenja ne dolazi u obzir ili kada je kasno za liječenje.

Kako spriječiti

Potrebno je voditi računa o tjelesnoj težini djeteta koja ne smije biti preko normale. Djetetu treba omogućiti što češći i što duži boravak u prirodi u što većoj aktivnosti, da hoda po kući boso ili u čarapicama. Tako će dijete ojačati, a samim tim ojačat će i mišići stopala. Ravna stopala postepeno će se ispravljati.

Djeca kod koje se nakon treće godine života uoče spušteno stopalo trebaju svakodnevno raditi vježbe koje se sastoje u hodanju na prstima, na petama i na vanjskoj ivici stopala. Jedna od vježbi je i da prstima nogu hvataju pikule ili maramicu koja je na podu.

Ovakvim vježbama stopalo će se normalizirati već nakon nekoliko mjeseci. U slučaju da ove vježbe ne pomognu, treba odvesti dijete pedijatru i ortopedu.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari