STRUČNJACI ZA NEKRETNINE NA REGIONALNOM SKUPU

Zagreb, 2018. – Vlasnici nekretnina uporno traže sve više i više kuna za svoje kvadrate i rijetki su oni koji unazad dvije godine ne bilježe rast cijena za prodaju ili najam stanova i kuća. U tom prosjeku prednjači Dubrovnik u kojem vlasnici stanova za prodaju traže oko 3700 eura po kvadratu što je porast od oko 20 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, dok za kvadrat u Zagrebu traže oko 1800 eura što je devet posto više, odnosno 16 posto više nego u kolovozu 2016. godine. Ipak, izuzetak od takvih pozitivnih skokova su sva ona mjesta u Hrvatskoj koja su izvan ekonomski uspješnih i profitabilnih regija. Koliko je utemeljen taj trend rasta te kako proširiti stabilno okruženje na cijelu Hrvatsku govorilo se na konferenciji New Link u Zagrebu, najvećem regionalnom okupljanju stručnjaka za nekretnine.

Ujedno, domaći ključni igrači iz područja trgovanja nekretninama, arhitekture i urbanizma iz prve ruke su poslušali koji su omjeri cijena na jednom od najzahtjevnijih tržišta na svijetu, onom u New Yorku. Primjere praksi iz SAD-a prenio im je vrhunski profesionalci iz Corcoran Grupe koji u Velikoj jabuci godišnje prodaju nekretnine u vrijednosti od 21 milijarde dolara i imaju 700 milijuna dolara veću prodaju od svog prvog konkurenta.

“Kretanja na tržištu nekretnina jedan su od najvažnijih gospodarskih pokazatelja u državi, a utjecaj može biti znatno dalekosežniji ako govorimo o najvećim svjetskim ekonomijama ili gradova kao što je New York. Njuškalo je najveća platforma prema broju oglašenih nekretnina u Hrvatskoj te je New Link naš doprinos toj važnoj temi i ponovno smo, treću godinu za redom, razgovarali o hrvatskim specifičnostima, ali i dali globalnu perspektivu kako bi naši profesionalci za nekretnine uzeli ono najbolje od svjetskih trendova i primijenili u svoje prakse” poručuje Sanda Soptija Šiljak, izvršna direktorica u Njuškalu koje ima detaljan uvid u domaće nekretninske trendove, kao najveći marketplace u Hrvatskoj.

Tako je Brian Meier, osnivač i glavni direktor Meier tima u Corcoran Grupi, koji je pomogao nekim od najpoznatijih glazbenih ili filmskih zvijezda, poput Danny DeVita, Carly Simon ili A$AP Rockya s nekretninskim željama u New Yorku, sudionicima konferencije pojasno uspjeh poslovnog koncepta ‘više od full service agencije za nekretnine’ jer su s klijentom od prvog do zadnjeg dana, sve dok se ne useli, odnosno iseli. Ujedno, Meier smatra da je tržište u New Yorku u padu jer su najtraženiji mali stanovi, ali savjetuje da vlasnici stanova mogu povećati vrijednost svoje nekretnine ako je renoviraju i tržištu je ponude s odgovarajućom marketinškom platformom koja sve više uključuje društvene mreže, ponajprije Instagram, kao novi najveći kanal za komunikaciju s potencijalnim kupcima i prodavačima.

Osim iskustava iz jedne od najuglednijih svjetskih agencija za nekretnine, zagrebačka je publika mogla provjeriti i skandinavsku filozofiju biciklističkog urbanizma kao forme za stvaranje gradova ugodnih za život i po mjeri čovjeka. Naime, Morten Kabell, urbanist i bivši političar, prenio  im je kako je to izgledalo kada je na posao gradonačelnika Kopenhagena dolazio biciklom i primjerom potaknuo Dance da koriste infrastrukturu koju im je taj grad omogućio dajući prednost biciklima umjesto automobilima, odnosno da brže i jednostavnije obavljaju sve svoje potrebe.

Hrvatski kontekst svjetskim temama dali su i domaći predavači, pa je tako Damjan Geber prenio iskustva agencije Brigada kako percepcija i imidž kvarta utječu na cijenu nekretnine, Marko Dabrović se osvrnuo na arhitekturu kao podlogu za stvaranje urbane javne infrastrukture i novih, kvalitetnih sadržaja za stanovnike i goste i to kroz pregled 3LHD-ovih radova u Rovinju dok je Robert Pokrovac iz Erste nekretnina govorio o perspektivi novog građevinskog ciklusa u Hrvatskoj. Pokrovac je ujedno ugostio nekoliko stručnjaka za nekretnine na dva konferencijska panela te su razgovarali je li moguć održivi razvoj hrvatskog tržišta za nekretnine i koji je potencijal razvoja građevinskog tržišta u manjim sredinama.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari