Sumnjaju li djeca u roditeljsku ljubav

Roditelji ponekad zanemaruju činjenicu da je djeci tijekom odrastanja potrebno stalno davati potvrdu o tome koliko su voljeni i važni, misleći da su djeca dovoljno svjesna koliko su voljena i bez da im to govore.

Posao, obaveze i umor često sprečavaju roditelje da provode vrijeme s djecom, a njima je stalno potrebna potvrda za ono što misle i pretpostavljaju. Samo ako odrasta s osjećanjem da u svojoj porodici ima podršku i da je to mjesto gdje je ono dobrodošlo, moći će razvijati samopouzdanje.

Na prvi pogled reklo bi se da prvorođena djeca uživaju više ljubavi od svoje kasnije rođene braće i sestara. Nakon njih, kao da roditeljska pažnja, očekivanja i ambicije opadnu i bez obzira na to što oni toga nisu svjesni, od svakog sljedećeg djeteta očekuju ili da ispravi greške prvog ili da ponovi njegov uspjeh. Istina je da svako svoje dijete roditelji podjednako vole, ali to različito pokazuju.

Najčešći razlog zašto roditelji djeci ne pokazuju ljubav je uvjerenje da će ih tako razmaziti. Ali, bezuvjetno poslušno dijete i ne treba biti vaš odgojni cilj.

Radije se opredijelite prema tomu da formirate dijete sigurno u sebe, spremno na suradnju, da postavlja pitanja za koja treba imati dovoljno vremena za odgovor. Razmažena djeca nisu postala takva zato što su im roditelji jasno pokazivali svoju ljubav, već zato što nisu postavili određene granice ponašanja i nje im posvećeno dovoljno pažnje.

Drugi razlog za skrivanje emocija je nepoznavanje načina kako ih pozitivno izraziti. A, načina ima bezbroj. Najbolji su oni koji su otvoreni, direktni, jasni.

Prije svega s djetetom treba provoditi vrijeme. Kad smo s njima 100%, kad nam misli nisu negdje drugdje, doći će i odgovarajući način  da djetetu iskažemo svoju ljubav, pružimo podršku i podučimo ga stvarima koje su primjerene za njegovu dob. Ukoliko djetetu ne posvetimo dovoljno vremena u djetinjstvu i mladosti, velike su šanse da će se ukazati neki ozbiljniji problemi, u odrastanju i ponašanju, kasnije.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari