Sunce je svugdje oko Vas, a ne samo na plaži

Već sada tradicionalni javnozdravstveni projekt Euromelanom medijima je predstavljen 21. travnja 2016. godine u hotelu Panorama. Slogan “Sunce je svuda oko Vas, a ne samo na plaži” smišljen je s ciljem podizanja svijesti ljudi o potrebi zaštite od štetnog UV zračenja tokom svih godišnjih dobi, a i na svim mjestima, a ne samo za vrijeme izležavanja na plaži tokom ljetnih mjeseci.

Prof. dr. sc. Šitum naglasila je: “Ovo je aktivnost koja se provodi u 33 zemlje Europe, a i mi smo se unazad 11 godina pridružili istoj. To su dani ili dan u kojim kroz nekoliko vrsta aktivnosti prvo pokušavamo osvijestiti javnost o štetnosti UV zračenja i o potrebi preventivnih pregleda – dakle o ranoj prevenciji, aktivnosti kojima je cilj prevencija, edukacija i humanitarni dio.”

Među okupljenima bili su: predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i voditeljica referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja RH prof.dr.sc Mirna Šitum, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora dr. Zlatko Mateša, predstavnica Ministarstva zaštite okoliša i prirode Snježana Iličić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Ranko Stevanović te sportaši Valent i Matija Sinković, Damir Martin, Ana Konjuh, Matea Matošević…

Zabrinjavajuće podatke da godišnje samo od raka kože u Europi oboli više od 3 milijuna ljudi,  a umre više od 22 tisuće često ne uzimamo u obzir te se u želji za preplanulošću izlažemo velikom riziku od oboljenja: bilo od Sunca ili solarija.

“Kriva je percepcija da je Sunce samo ljeti. Sunce je svuda oko nas; kada smo na plaži onda je i na bilo kojem otvorenom prostoru, ali nije samo ljeti, ono je u proljeće, a i  zimsko je vrlo opasno. Zbog toga smo se odlučili na ovu temu da je sunce svuda oko nas, a ne samo na plaži i  uzeti tu jednu rekla bih fragilnu, vulnerabilnu skupinu ljudi: mladih ljudi, mladih sportaša koji vježbaju na otvorenom tokom cijele godine”, istaknula je prof. dr. sc. Šitum.

U obraćanju okupljenima gospodin Mateša je upozorio da postoji veliki rizik oboljenja od ove bolesti kod sportaša i sportašica te da ih treba na jedan osviješteni zdravstveno prepoznatljiv način zaštiti od nje.

Prof. dr. sc. Šitum u svom obraćanju podsjetila je da je do 18 godine jako bitna prevencija jer je u toj dobnoj skupini velik rizik od oboljenja ako se pravovaljano na zaštite. Također je napomenula da u najrizičniju skupinu spadaju osobe svijetle puti koje su sklone opeklinama.

Na pitanje o uspješnosti ovakvih akcija gospođa Šitum je odgovorila: “U početku smo bili zdvoji jer nam se nije činilo  da ima ikakvih promjena zbog naših aktivnosti koje znaju trajati po par mjeseci kroz različite inačice. Kroz par zadnjih godina vidimo da nam se značajno povećao broj bolesnika odnosno onih koji žele doći na preventivne preglede, a u tim prigodama mi otkrijemo melanome koji su tek u razvoju što je jako važno za daljnje liječenje. Dakle imamo povećan broj bolesnika, ali s prognostički povoljnijim oblicima tumora, mada smo još daleko od osviještenog svijeta.”

Prema podacima u Europi najviše oboljelih ima u Skandinavskim zemljama, UK, Škotskoj jer su tu pretežito osobe svijetle puti, a budući da su to i razvijenije zemlje stanovništvo ima veću mogućnost putovanja na zimovanje ili ljetovanje, hobija na otvorenom čime su često izloženi negativnom utjecaju UV zraka.

Također “…umjetni izvori ultra ljubičastog zračenja (solarij) od davno je već znanstveno dokazano da spada u prvu kategoriju kanceraogena kada je u pitanju tumor kože. U Europi je poznat podatak da su gotovo 8% žena koje imaju melanom koristile solarij redovito i neumjereno.”

Nema života bez Sunca, ali se na njemu treba primjereno ponašati te koristiti samo njegove najbolje strane: “…odgovorno ponašanje na sunce znači: klonite se sunca kada je UV indeks najveći (od 10 do 16 sati), nosite foto protektivnu odjeću i koristite fotoprotektivna sredstva na kojima piše da štite i od UVA i od UVB zračenja, idite u hlad i pod suncobran…”

Na kraju samo napomena da se ne kaže se uzalud kako zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu. Stoga, treba zapamtiti da se ne obolijeva od mazanja kremom, već od ne mazanja.

Anna Maria Križanac

Oglas

Komentiraj

komentari