Svaka 7. osoba u EU je nezavisni profesionalac

Europski forum nezavisnih profesionalaca (EFIP) objavio je opsežno istraživanje o porastu broja nezavisnih stručnjaka – freelancera  unutar Europske unije. Prema objavljenim brojkama riječ je o najvećem rastu  zaposlenja na tržištu Europske unije. Sveukupan broj samozaposlenih radnika čini oko 15% ukupno zaposlenih u cijeloj Europskoj uniji.

Najveći porast broja freelancera ostvarila je Nizozemska, gdje je u posljednjih 10-ak godina broj freelancera porastao čak 92%. Naši susjedi Talijani imaju 23.4% samozaposlenih profesionalaca, a Rusija čak 35%.  U Slovačkoj, čije je tržište približno slične veličine hrvatskom, svaka 9. osoba je freelancer.

U Ujedinjenom Kraljevstvu brojke su još veće. Slobodnim zanimanjima bavi se oko milijun i pol Britanaca, a vrijednost njihovog rada za britanski proračun procjenjuje se na čak 21 milijardu funti, odnosno oko 176 milijardi kuna.

S obzirom na sve veći porast broja freelancera na britanskom tržištu, provjerili smo na koji način funkcionira britansko tržište nezavisnih profesionalaca. Razgovarali smo s art direktorom Draganom Vejnovićem, Hrvatom s londonskom adresom, koji je posljednjih desetak godina nezavisni profesionalac. Dragan je inače i osnivač Megaframea, popularne platforme za predstavljanje domaćih freelancera na britanskom tržištu. “Potreba za kvalitetnim freelancerskim uslugama ovdje u Londonu je ogromna i u konstantnom porastu, najviše za dizajnerskim i IT djelatnostima”, govori Vejnović.

Iako je biti nezavisni profesionalac vrlo neizvjesno i nesigurno zanimanje zbog konstantnog pronalaska novih poslova i klijenata, Dragan tvrdi kako Megaframe nema s tim problema. “U Engleskoj trenutno radimo na nekoliko velikih projekata s produkcijskim kućama i ostalim klijentima, a nedavno smo se proširili i na australsko tržište, gdje smo osvojili međunarodni natječaj za jedan od njihovih najvećih nogometnih klubova, tako da posla svakako ne manjka”, kaže Vejnović.

U portfoliju Megaframea nalaze se profesionalci čiji su radovi objavljivani diljem svijeta, pa je tako jedan od Megaframeovih suradnika, Dražen Zeljković sudjelovao u realizaciji nekoliko uspješnih projekata poput  norveške hit serije Lilyhammer, koja je na kraju završila i na Netflixu.

“Razlog uspjeha Megaframea je što je ovakav pristup klijentima jedinstven čak i za europske pojmove. Megaframe kao platforma pristupa klijentima, gdje im se daje kompletna usluga jedne produkcijske kuće s 10-ak vrhunskih profesionalaca iz struke, ali po boljim uvjetima za klijente.”, ističe Zeljković.

Na pitanje o razlikama između poslovanja s hrvatskim i engleskim klijentima, Vejnović misli kako su razlike minimalne, te da sve veći broj hrvatskih tvrtki poseže za njihovim uslugama.

“Čini mi se da je kultura angažiranja freelancera u Hrvatskoj u porastu, i da po tom pitanju ne kaskamo puno za Europom. Što se nas tiče, dobivamo često upite iz Hrvatske i većinom smo zadovoljni ostvarenim suradnjama.”, zaključuje Vejnović.

Oglas

Komentiraj

komentari