Svaka peta odrasla osoba je debela!

Prekomjerna tjelesna masa u sljedećih 30 godina bit će u Hrvatskoj odgovorna za 10 % slučajeva kardiovaskularnih bolesti, 75 % slučajeva dijabetesa, 7 % slučajeva demencije i 5 % slučajeva raka

Zagreb, 13. ožujka 2020.g.– Povodom obilježavanja „Hrvatskog dana debljine“ Grad Zagreb i gradski ured za zdravstvo, Udruga za borbu protiv prekomjerne težine i Zaklada „Hrvatska kuća srca“ izvijestili su javnost o najnovijim epidemiološkim podacima, ali i istaknuli važnost prevencije debljine s obzirom da su prekomjerna tjelesna masa i debljina uzroci brojnih drugih bolesti.

„Prekomjerna tjelesna masa i debljina su značajni rizični čimbenici za nastanak pet danas vodećih kroničnih nezaraznih bolesti. To su kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna plućna bolest, neka sijela tumora te mentalni poremećaji. Nedavna analiza OECD-a pokazala je da će u Hrvatskoj u sljedećih 30 godina prekomjerna tjelesna masa biti odgovorna za 10 % slučajeva kardiovaskularnih bolesti, 75 % slučajeva dijabetesa, 7 % slučajeva demencije i 5 % slučajeva raka, odnosno 297 000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti, 167 000 slučajeva dijabetesa, 20 000 slučajeva demencije te 16 000 slučajeva raka. Prema ovoj analizi, u sljedećih će 30 godina u Hrvatskoj prekomjerna tjelesna masa biti povezana i s padom očekivanog trajanja života od čak 3,5 godine. Prema tome, ulaganjem u prevenciju prekomjerne tjelesne mase i debljine, ne samo da čuvamo zdravlje naših ljudi, već i doprinosimo njihovoj dugovječnosti.“, istaknula je doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med. spec. epidemiologije, voditeljica Odjela za promicanje tjelesnog zdravlja pri HZJZ-u.

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u Hrvatskoj, točnije u 2018. godini umrlo je više od 20.000 osoba upravo zbog kardiovaskularnih bolesti što je preko 40 % od ukupnog broja umrlih. Upravo zato iznimno je važno isticati prihvaćanje zdravih životnih navika, što je posebno istaknula Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“, „Mnogi debljinu smatraju estetskim problemom, no vrlo je važno komunicirati kako je debljina zdravstveni problem. Prekomjerna tjelesna težina i debljina rizični su čimbenici teških kroničnih bolesti od kojih su kardiovaskularne bolesti jedne od najčešćih. Mi u Zakladi „Hrvatska kuća srca“ kontinuirano kroz brojne javnozdravstvene akcije educiramo građane o važnosti zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti i redovitih kontrola. Posebno smo ponosni na kalkulator Čuvara srca (www.kvkalkulator.cuvarisrca.hr) pomoću kojeg svaki građanin može besplatno ispitati svoj kardiovaskularni rizik„.

Oglas

Komentiraj

komentari