Svaki dom krije ‘zamke’ za djecu

Roditelji često podcjenjuju sposobnosti svoje djece, a precjenjuju njihovu inteligenciju. Misle da je njihovo dijete prepametno ili pak nedoraslo za ovo ili ono, a ne shvaćaju koliko su snažni, ali i naivni.

Namještaj – Komode, ormari i stolići mogu biti opasni jer djeci ne predstavljaju ukrasni ili funkcionalni namještaj, nego kao planinu na koju se treba popeti ili neprijateljski tabor koji treba osvojiti. Namještaj je težak i kada se pokušavaju popeti na njega može pasti na dijete. Teže predmete držite na policama koje su bliže podu ili u ladicama. Ne ostavljajte igračke, slatkiše ili daljinske upravljače na vidljivom mjestu, jer će vaša djeca biti u iskušenju dograbiti ih.

Kablovi – Ako se ostave na vidljivom mjestu, kablovi koji vode iz televizora, muzičkih uređaja, kućanskih aparata, računara, lampi mogu uzrokovati gušenje. U većini slučajeva ih možete sakupiti i zaštititi plastičnim okvirom koji se osigura uz pod ili zid.

Kada – Ne ostavljajte djecu bez nadzora kada su u kupaoni pa čak ni na sekundu. Zaboravite na telefone, javljanje na vrata ili ručak na štednjaku.

Igračke – Djeci mlađoj od tri godine nemojte davati igračke koje su manje od vašeg dlana, a to uključuje loptice, novčiće, pa čak i namirnice kao što su slatkiši, grah, kokice, grožđe. Pažljivo promatrajte čime se sve igraju jer će pokušati ugurati mnoge predmete u svoj nos, a i u usta.

Prozori – Nikada ne držite stoliće ili stolice u blizini prozora, pogotovo ne komade namještaja koji se lako mogu premjestiti.

Štednjak – To je jedna od opasnijih zamki koje vaš dom skriva. Dječja koža je tanja i osjetljivija nego koža odraslih, te oni mogu zadobiti opekotine trećeg stupnja od vruće šalice kave za pet sekundi. Djecu nikada ne ostavljajte same u kuhinji.

Lijekovi – Najpodmuklija zamka dolazi u obliku slatkiša i bombona na koje su djeca posebno osjetljiva. Njima ništa ne znače natpisi koji nama govore kako je riječ o analgeticima, sedativima ili vitaminima – za najmlađe su to slatkiši. Što šareniji, to primamljiviji. Lijekove držite zaključane u ladici.

Naravno da ima još puno primjera u stanu, kući ili okućnici, koje ne bi smjeli smetnuti s uma dok su djeca mala. Izuzetno je važno, osim što moramo ukloniti sve potencijalne opasnosti iz dohvata djeteta, stalno ih imati na oku. Što su manji oprez i nadzor mora biti veći.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari