Svako selo ima svoju ‘Iššijadu’!

Udruga građana “Put, istina i život” u Ruševu po  treći će puta organizirati gastronomsku manifestaciju “Iššijadu“. Ovaj atraktivan događaj, kojemu je pokrovitelj općina Čaglin, u stvari je natjecanje u pripremanju pilećeg paprikaša u kotlićima, a organizator je natjecateljskim ekipama osigurao po jedno pile.

Ovo treće po redu, vrlo popunarno natjecanje kroz tradicionalno spravljanje pilećeg paprikaša u kotlićima održat će se u subotu, 4. rujna od 12 sati na prostoru Dudinjaka, uz nogometno igralište u središtu sela Ruševa

Iššijadu je pokrenula Udruga građana “Put, istina i život” (skraćeno Udruga Put), na inicijativu g. Ivana Brkanovića, sadašnjeg potpredsjednika Udruge, koji je tad bio član izvršnog odbora udruge.

Željeli smo gastronomsku manifestaciju koja se može tradicijski povezati s Ruševom, selom u Požeško slavonskoj županiji. Nismo željeli nešto što svako drugo hrvatsko selo ima (poput natjecanja u kuhanju čobanca ili fiš paprikaša). Kako je u Ruševu uvijek bilo puno peradi, izbor je brzo pao na kuhanje pilećeg paprikaša. Središnja aktivnost naše Iššijade svih ovih godina je natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša, a uz to se posjetiteljima nude pečeni pilići i patka s ražnja za gastronomsku okrepu. Za sve posjetitelje ove manifestacije u Ruševu, paprikaš će pripremati u velikom kotlu kojega će kuhati pobjednica 2. Iššijade Anita Nekić iz Mokreša – pojasnio je Blaž Arežina, tajnik Udruge te član organizacijskog odbora Iššijade, u čijoj izvedbi ove godine sudjeluje i aktivno radi dvadesetak volontera Udruge „Put*.

Arežina dodaje i više detalja oko ciljeva manifestacije Iššijada.

Primarni cilj Iššijade, s kojim je i pokrenuta, uzgoj je peradi na našem području i promocija mesa peradi kao prehrambene namirnice. Želja nam je da sve meso na samoj manifestaciji bude iz domaćeg uzgoja s područja Ruševa i oklice. I natjecanje je koncpiriano vrlo jednostavno – svaka prijavljena ekipa dobiva od organizatora jedno pile, sve ostale sastojke sami donose i sami određuju kako će pripremiti svoj pileći paprikaš u vlastitom kotliću. Kad kuhanje završi, žiri ocjenjuje sve uzorke, tri najbolje ekipe dobivaju nagradu, kao i ekipa koja po mišljenju žirija ima najljepše uređen stol. – detaljnije uvjete natjecanja pojašnjava tajnik Udruge.

Organizatori procjenjuju, kako će koroni unatoč, u Ruševo i na ovogodišnju Iššijadu doći najmanje 500 posjetitelja, u većini s prostora Požeško slavonske županije, ali susjednih županija (Brodsko-posavska i Osječko-baranjska).

Tri najbolje ocijenjene ekipe dobit će prigodne nagrade, a posebna nagrada dodijelit će se za najljepše dekorirani stol za objed. Svim ostalim natjecateljima bit će uručena utješna nagrada za sudjelovanje.

Sve zainteresirane ekipe mogu se prijaviti na brojeve mobitela 099 509 8485 (Andrijana) i 095 525 4065 (Blaž), a  tada će dobiti sve potrebne informacije o ovom zanimljivom događaju.

Za dobru zabavu na ovogodišnjoj ruševačkoj Iššijadi  zadužen je Tamburaški ansambl Safir

Oglas

Komentiraj

komentari