Sve opasniji okoliš za djecu

Upozoravaju znanstvenici, sve češće, da su mnoge dječje bolesti u direktnoj vezi s količinom otrovnih kemikalija u zraku i domu. Djeca su mnogo osjetljivija na te spojeve koji uzrokuju rak, astmu, neuro-razvojne poremećaje, defekte i mnoge druge bolesti. Kronične dječje bolesti povezane s izloženošću toksičnim kemikalijama u zraku su u porastu, osobito u razvijenim industrijskim zemljama. Na to su upozoravaju stručnjaci tijekom raznih simpozija o zdravlju djece i utjecaj okoliša. Djeca su posebno ranjiva grupa jer su iznimno osjetljivi na kemikalije iz zraka.

Danas je dostupno čak 3.000 vrsta kemikalija, a za čak polovinu ne zna se ništa o njihovoj toksičnosti. U posljednjih deset godina ti se toksini mogu pronaći u našoj krvi i urinu.

Za primjer je uzeta astma koja može biti rezultat velikog broja okolišnih faktora, uključujući cigaretni dim, pesticide, plijesni i izmet žohara, grinja. Rak u djece povezan je sa zračenjem, otapalima, bojama i pesticidima.

Kako bi se spriječilo daljnje obolijevanje djece, naučnici su ponudili rješenja: bolje testiranje toksičnosti kemikalija na tržištu, bolje dijagnosticiranje uzroka bolesti kod djece, više istraživanja i edukaciju liječnika primarne zdravstvene zaštite koji će upozoravati roditelje na spomenute rizike.

Ako već znamo za neke uzroke bolesti, boljom higijenom ih možemo isključiti. Kad su u pitanju atmosferilije, jedno od rješenja je preseljenje u neko područje gdje zagađenja nema, što često nije lako moguće. Prevencija i česte kontrole u primarnoj zaštiti ostaju nam jedino rješenje u sve zagađenijoj planeti. Ohrabrujuća je činjenica, da područje naše države ne spada u zagađena područja, pa možemo biti sigurni da bar od atmosferilija nema straha za našu djecu, već samo treba održavati urednim naš životni prostor.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari