Tata i odgoj!

Odgoj djece je ostao mamin posao, mada podjela na muške i ženske poslove polako nestaje. Očevi su djeci vrlo važni pa je onda i važno da jednako kao i majke sudjeluju u odgoju, bez obzira radi li se o skladnoj bračnoj zajednici ili su roditelji rastavljeni.

Planirajte – Planirajte unaprijed što ćete tog dana raditi s djecom – igra, šetnja, odlazak u kino….! Mogućnosti je puno. Osmišljeno vrijeme obećava zajedničko kvalitetno druženje.

Prijetnja ocem – Mame često djeci prijete očevima – Vidjet ćeš kad tata dođe ili što će tata na to reći. Time se narušava odnos između djeteta i oca. Zato ne dozvolite da budete dežurno strašilo zato što nemate vremena baviti se djecom. Ali, zato pokušajte produžiti vrijeme koje ćete provoditi sa svojom obitelji.

Objasnite djetetu – Kada dođete kući s posla objasnite djetetu da ste umorni i da vam treba pola sata ili sat tišine za odmor. Nakon toga igrajte se s djecom, izađite s njima na zrak, jednostavno im se posvetite.

Rituali – Obiteljski rituali stvaraju harmoničnu atmosferu. Vrijeme koje ćete provesti s djecom ne mora uvijek biti ispunjeno igrom. Tata može presvući dijete, okupati ga, nahraniti ili mu pročitati priču za laku noć.

Aktivnost – Sami sebe zadužite za igru s loptom, vožnju bicikla, trčanje ili šetnje s djecom.

Odgovornost – Nemojte odgovornost za odgoj djece prepuštati majkama. Uključite se u odgoj i donošenje odluka. Jer, tako radi pravi tata.

Dakle, bez obzira u kojoj je fazi vaša zajednica, odgoj djeteta trebao bi biti ravnomjerno podijeljen između oba roditelja i svakako, ako mogućnosti dopuštaju,i u razdvojenim zajednicama. U njima se bivši partneri i ne moraju slagati, ali omogućiti djetetu odgoj oba roditelja, trebao bi im biti prioritet.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari