Temperatura u trudnoći

Povišena tjelesna temperatura nije uvijek alarmantno stanje, ali u trudnoći je važno obratiti i posebnu pozornost na takve promjene. Normalna tjelesna temperatura odrasle osobe je oko 37 stupnjeva, a ako trudnica primijeti povišenu temperaturu svakako bi trebala kontaktirati liječnika jer to nije uobičajena pojava.
Povišena temperatura u trudnoći može biti opasna za bebu, ali kako bi se rizik smanjio postoje načini za snižavanje temperature prirodnim putem.

Kako umanjiti šanse za povećanjem temperature
Kako bi se pak umanjile šanse povišene tjelesne temperature u trudnoći potrebno je izbjegavati kontakt s ljudima koji su bolesni i redovito prati ruke. Trudnica se može i cijepiti protiv gripe u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Kada trudnica osjeti povišenje temperature trebala bi obratiti pozornost i na druge simptome koji bi mogli pomoći liječniku prilikom postavljanja dijagnoze. Mogući popratni simptomi su zimica, bolovi u abdomenu, ukočenost vrata, bol u leđima, kratkoća daha, mučnina i povraćanje.

Dodatne pretrage
Mada može biti riječ i o običnoj prehladi postoje i brojni mogući uzroci povišene temperature zbog kojih je potrebno napraviti dodatne pretrage. Neki od najčešćih uzroka povišene temperature u trudnoći su respiratorni virusi i infekcije urinarnog trakta. Neki od mogućih uzroka su gripa, hipertireoza, upala pluća, dehidracija i pijelonefritis.
Povišenje temperature može utjecati na razvoj bebe, ali i na komplikacije pri porodu, zbog
čega je važno potražiti liječničku pomoć. U ranoj trudnoći je veći rizik od mogućih posljedica.

Prvi tjedni trudnoće
U prvim tjednima trudnoće riskantnija je povišena temperatura nego kasnije zato što beba još nije dovoljno razvijena. Zato kada trudnica osjeti povišenje temperature u prvom tromjesečju mora zatražiti liječničku pomoć kako bi se izbjegle moguće dugoročne i kratkoročne posljedice za bebu. Visoka temperatura može povećati rizik od pobačaja u ranoj trudnoći ili nepravilnosti pri porodu i zato je vrlo važno umanjiti šanse dobivanja temperature. Temperaturu je isto tako moguće dobiti i u kasnoj fazi trudnoće, ali je kasnije manje rizična. S obzirom na to da je beba prilično razvijena u kasnijoj trudnoći temperatura ne bi trebala biti opasna. Ali opet samo ako nije uzrokovana infekcijom. I u ovoj se fazi preporučuje kontaktirati liječnika.

Simptomi drugih bolesti

Često je temperatura za vrijeme trudnoće simptom neke druge bolesti koja može biti opasna za bebu i zato je prvi korak u liječenju otkrivanje uzroka povišene temperature. Inače se snižava temperatura koja je viša od 38 stupnjeva, a liječnik može dati lijekove za
snižavanje temperature što je najčešće paracetamol za trudnicu. Postoje i određeni koraci koji se mogu sami poduzeti u misiji snižavanja temperature. Mada je važno kontaktirati liječnika, postoji i par stvari koje se mogu napraviti kod kuće kako bi se temperatura snizila.

Hidratacija
Prvi korak je hidratacija jer je prilikom povišene temperature važno piti puno tekućine kako ne bi došlo do dehidracije i kako bi se tijelo lakše oporavilo. Morate jesti hranu bogatu vitaminom C i kupati se u mlakoj vodi kako bi skinuli temperaturu. Možete i leći na bok i staviti hladni i mokri ručnik na čelo, uključiti klimu koja ne smije puhati direktno po vama, ostati u hladnijem i zatvorenom prostoru te odjenuti jedan sloj odjeće, a ako vam je hladno umotati se u poplun ili dekicu.

Mjerenje bazalne temperature
Prilikom planiranja trudnoće mnoge žene koriste mjerenje bazalne temperature jer se pomoću nje mogu odrediti plodni dani. U prvoj fazi ciklusa je nešto niža bazalna temperatura, a poslije ovulacije je viša. Ujutro se mjeri bazalna temperatura i to odmah nakon ustajanja tako da se toplomjer drži 5 minuta ispod pazuha. Najbolje je mjeriti temperaturu u isto vrijeme svako jutro. Pomoću bazalne temperature može se odrediti da li je žena trudna već tjedan dana nakon ovulacije. Prvim znakom trudnoće se smatra povišena bazalna temperatura, ali je potrebna i dodatna provjera kod liječnika. Bazalna temperatura se povećava par dana uzastopno i to nakon začeća zbog razine progesterona za vrijeme trudnoće.

Ana Zibar

Oglas

Komentiraj

komentari