Tinejdžer u kući – vodič za preživljavanje

Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta ako imate tinejdžera u kući:)

Edukacija, ne za dijete već za vas

Pročitajte koju knjigu o tinejdžerima, prisjetite se sebe i svoje borbe sa aknama i prištićima u tim godinama. Prisjetite se dali ste se sramili svog fizičkog razvoja? Prisjetite se promjena raspoloženja, sukoba s roditeljima, a sada ste vi taj roditelj kojeg čeka tinejdžerski pakao. Evo što vam savjetujemo da se pripremite što bolje.

Razgovor

Razgovarajte sa svojim djetetom što više, no početi govoriti o mjesečnici kada je ona već počela, tada je kasno. Bitno je djeci objasniti sve što ih zanima i što je potrebno da znaju, kao što su razlike između djevojčica i dječaka, odakle dolaze djeca i sl. Pritom ih ne treba opterećivati detaljima.

Svaki roditelj bi trebao poznavati svoje dijete te primijetiti promjene na njemu, poput povećane brige oko izgleda, pričanje viceva o sexu i slično. Tada bi bilo idealno vrijeme da mu postavite nekoliko pitanja. Dali se čudno osjeća, primjećuje li nekakve promjene u tijelu, dali je ponekad tužno, onako bez nekog velikog razloga.

U tome vam može pomoći i vaš liječnik. Godišnji sistematski pregled te razgovor sa liječnikom, vašem bi tinejdžeru mogla biti polazna točka za daljnje razgovore. To je itekako bitno kako vaše dijete ne bi bilo u zabludi, kako mu ne bi bilo neugodno te kako se ne bi sramilo fizičkih i psihičkih promjena. Što prije započnete takve razgovore stvorit ćete pozitivne i zdrave temelje za djetetovo odrastanje.

Stavite se na njegovo mjesto

Možda ste zaboravili svoje emocionalne bitke, ali pokušajte se staviti na njihovo mjesto. Promjene raspoloženja nisu jednostavne i djetetu je to teško za shvatiti. Pomognite mu, objasnite mu da su takve emocije sasvim u redu, te da je to samo faza odrastanja. Da je u redu ponekad biti zabrinut, u jednom trenu se osjećati odraslo, a u drugom poput djeteta.

Odaberite bitke

Vaš tinejdžer sigurno će doći do faze kada želi obojati kosu, obojati nokte u crno, oblačiti funky odjeću. To je sasvim normalno. Vjerojatno ste jednom i vi šokirali svoje roditelje i to je sasvim u redu. Dopustite mu da napravi nešto što je privremeno, a svoje primjedbe, ozbiljne razgovore sačuvajte za ozbiljnije stvari poput alkohola, cigareta, droge ili trajne promjene izgleda. Umjesto burne reakcije, pokušajte razgovorom ili nekim određenim načinom doći do toga da shvatite kako se vaš tinejdžer osjeća te zbog čega želi izgledati drugačije. Obično je to želja da bude viđen te da svijetu da do znanja: ‘Hej, i ja sam ovdje, pogledajte me!’. Pomozite mu da shvati kako da bude viđen.

Postavite očekivanja

Bez razumnih očekivanja, vaše dijete može shvatiti da vama baš i nije stalo do njega. Sasvim je normalno očekivati od njega da ima dobre ocjene, prihvatljivo ponašanje te da se pridržava kućnog reda. No vrijeme je da granice malo pomaknete.

Informirajte vašeg tinejdžera – ostanite informirani

Vaše dijete je u godinama kada počinje eksperimentirati, a to ponekad uključuje i rizično ponašanje. Ne izbjegavate teme poput sexa, alkohola, droge ili duhana. Raspravljajte o tim temama i prije nego dijete bude njima izloženo, jer tada je velika vjerojatnost da će djetetovo ponašanje biti odgovornije. Također, savjetujemo vam da upoznate roditelje njegovih prijatelja, jer redovita komunikacija, te izmjenjivanje iskustava uvelike pomaže vama, ali i djeci.

obratite pozornost na znakove upozorenja

Određena količina promjena sasvim je normalne, no dugotrajna promjena osobnosti ili ponašanja može biti znak za zabrinutost, ponekad i za profesionalnu pomoć.

Pripazite na sljedeće znakove upozorenja:
-veliko povećanje ili pak preveliki gubitak težine
-problemi sa spavanjem
-velike promjene u osobnosti
-bježanje iz škole, loše ocjene ili padanje razreda
-razgovor ili čak šala na račun samoubojstva
-znakovi upotrebe duhana, alkohola ili droga
-sukobi sa zakonom

Svako ovakvo ponašanje, ako traje duže od 6 tjedana može biti znak problema. Sasvim je normalno za očekivati da će vaše dijete možda koji puta i dobiti lošiju ocjenu, imati promjene u ponašanju, no ako su te promjene prilično ekstremne savjetujemo vam da potražite savjet vašeg liječnika ili psihologa.

Poštujte djetetovu privatnost

Sasvim je normalno, vama kao roditelju prihvatiti činjenicu da vaše dijete treba malo privatnosti i samoće. Kako bi pomogli vašem djetetu da odraste u zdravu mladu osobu, tada ćete mu dati malo prostora. Naravno, ako su nevolje na vidiku tada imate pravo na pretres sobe. Inače, soba tinejdžera, njegova pisma, SMS-ovi, e-pošta, telefonski razgovori, trebali bi biti privatni. Sasvim je u redu znati gdje se u kojem trenu vaše dijete nalazi i sa kim, ali morate mu dati malo slobode i povjerenja. Recite svom djetetu da mu vjerujete, no ako to povjerenje bude prekršeno, snosit će posljedice  dok se povjerenje ponovo ne izgradi.

Pratite što vaša djeca čitaju

U današnje vrijeme internet je dostupan na svakom uglu i sasvim je u redu postaviti ograničenja na vrijeme provedeno na internetu. Također, internet, televizija ne bi trebali biti privatni već javni. Bitno je znati sa kim vaše dijete komunicira putem računala. Također, važno je znati kakve emisije gleda.

Pravila

Vaš tinejdžer i dalje treba osam do devet sati sna, stoga je bitno držati se rasporeda kao i dok je bio dijete. Također, nagradite ga ako je bio pouzdan, držao se rasporeda izlaska, rasporeda spavanja. Također, nemojte se uvrijediti ako vas vaše dijete ne želi blizu kada je sa prijateljima. Ipak, on je u fazi odrastanja. Prisjetite se sebe u njegovim godinama.

Ima li tome kraja

Ponekad ćete imati osjećaj da svim tim usponima i padovima jednostavno nema kraja. No kroz te uspone i padove, greške, svađanja, suze i smjeh, vaša djeca postati će neovisne, odgovorne i komunikativne mlade osobe.

Zato zapamtite, kroz ovo prolazite zajedno i zajedno ćete iz toga izići.

Ana-Marija Karakaš

 

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar