Tjedan u Kintoteci: Tata, kupi mi auto!

Ciklusom „Autom kroz povijest filma“ nastavlja se s naslovima u kojima su četverokotačni ljubimci simbol dokolice, odmora i društvenog statusa, a tjedan se otvara sa Sluškinjom Parka Chan-wooka, s kojim se započinje nova sezona Filmsko-čitalačke grupe u suradnji s Klubom Booksa

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

𝐅𝐢𝐥𝐦𝐬𝐤𝐨-𝐜̌𝐢𝐭𝐚𝐥𝐚𝐜̌𝐤𝐢 𝐤𝐥𝐮𝐛 pokrenuli smo tijekom proljetne karantene s prijateljima iz @kombinat_booksa a sretni smo što projekt nastavljamo i u ovoj sezoni – krećemo s romanom Varalice velške autorice Sarah Waters. Roman je hvaljena feministička i queer revizija dickensovske proze, a našao se u užem izboru za prestižnu književnu nagradu Booker. ​ Adaptacije se prihvatio južnokorejski majstor Park Chan-wook (Oldboy, Simpatija za gđu Osvetu), koji je viktorijansku Englesku zamijenio Korejom za vrijeme japanske okupacije 1930-ih te tako snimio jedan od svojih najboljih filmova. ​ ​ Sluškinja je vizualno spektakularna gotička melodrama prepuna erotike, humora, preokreta i psiholoških manipulacija, predvođena odličnim glumačkim nastupima.​ ​ • Ponedjeljak, 19.10. u 20:00h •​ ​ 🎟️ Više o filmu i ulaznice: www.kinokinoteka.hr / @ulaznice.hr #kinokinoteka #booksa #filmskocitalackagrupa #thehandmaiden #parkchanwook #cinema #cinemalover

Objavu dijeli Kino Kinoteka (@kinokinoteka)

ZAGREB, 19. listopada 2020. – Vožnju na četiri kotača kroz povijest filma nastavlja se s Tata, kupi mi auto!, u kojem se kroz pet filmskih naslova istražuje uloga koju su automobili imali u oblikovanju slobodnog vremena, dokolice te društvenog i klasnog statusa u potrošačkoj kulturi. Kreće se s Američkim grafitima, rado gledanim klasikom Georgea Lucasa, koji istražuje supkulture američkog potrošačkog društva 1950-ih, okupljene oko rock ‘n’ rolla, buntovne mladeži i automobila.

U Imam 2 mame i 2 tate Krešo Golik provest će nas svakodnevicom tržišnog socijalizma, a gorko-slatku priču o odrastanju dva brata koristi kako bi ukazao na klasno raslojavanje društva, transformaciju tradicionalne obitelji te kulturu dokoličarenja i slobodnog vremena u socijalizmu, u kojoj je i automobil odigrao važnu ulogu.

Francuski ikonoklast Jean-Luc Godard u Vikendu će se pozabaviti naličjem poslijeratnog optimizma. Smješten u postapokaliptični pejzaž prepun slupanih automobila, Godardov Vikend je subverzivni pogled na dotrajalost društvenih i političkih sustava koji su oblikovali povijest zadnjih nekoliko stoljeća te najava revolucionarnih događaja koji će 1968. godine promijeniti političku sliku Europe.

Tjedan se završava s dva filma u kojima automobil predstavlja statusni simbol, a prvi od njih je Goldfinger Guya Hamiltona, treći i dotad najuspješniji film iz serijala o Jamesu Bondu. Riječ je o nastavku koji je u serijal uveo većinu elemenata po kojima ga i danas pamtimo: od elaborirane uvodne špice praćene glazbenom temom, preko tehničkih novotarija, pa sve do Astona Martina – automobilske marke kojoj će se agent 007 tijekom svoje gotovo 50 godina duge povijesti često vraćati.

U subotu gledamo Cosmopolis Davida Cronenberga. Ova adaptacija istoimenog romana Dona DeLilla mračna je satira na temu ekonomske krize koja je obilježila kraj prošloga desetljeća, a u kojoj je Robert Pattinson izrsno odigrao prvu u nizu intrigantnih uloga po kojima je danas poznat.

Filmsko-čitalačka grupa: Sluškinja

Tijekom proljetne karantene s prijateljima iz Kluba Booksa pokrenut je Filmsko-čitalački klub u sklopu kojeg je obrađeno nekoliko izvrsnih književnih tekstova. U novu sezonu filmsko-čitalačkog kluba krećemo s romanom Varalice (Fingersmith, 2002) velške autorice Sarah Waters (hrv. izdanje: VBZ, 2009). Roman je hvaljena feministička i queer revizija dickensovske proze, a našao se u užem izboru za prestižnu književnu nagradu Booker.

Adaptacije se prihvatio južnokorejski majstor Park Chan-wook (Oldboy, Simpatija za gđu Osvetu), koji je viktorijansku Englesku zamijenio Korejom za vrijeme japanske okupacije 1930-ih te tako snimio jedan od svojih najboljih filmova. Sluškinja je vizualno spektakularna gotička melodrama prepuna erotike, humora, preokreta i psiholoških manipulacija, predvođena odličnim glumačkim nastupima, a u kinu je možete pogledati u ponedjeljak u 20 sati.

Noviteti: Mare, Mater i afera Dreyfuss

I ovaj tjedan na rasporedu imamo dvije sjajne drame s intrigantnim ženskim likovima. Prva od njih je Mare, romantična drama redateljice Andreje Štaka o ženi koja stavlja svoj brak na kocku nakon što upozna šarmantnog neznanca. Tu je i Mater, režijski i emocionalno snažan redateljski prvijenac Jure Pavlovića o ženi uhvaćenoj u zagušujući zagrljaj vlastite majke. Uz brojne vrline, filmovi se ističu odličnim glumačkim natupima Marije Škaričić (Mare) i Darije Lorenci-Flatz (Mater).

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

[NOVITETI] 🌟​ “Časnik i špijun” (r. Roman Polanski)​ U distribuciju nam stiže Časnik i špijun, novi film Romana Polanskog. Riječ je o povijesnoj drami inspiriranoj „aferom Dreyfus“, političkim skandalom koji je obilježio društveni i politički život Francuske krajem 19. stoljeća. Film je osvojio Srebrnog lava i Nagradu FIPRESCI na prošlogodišnjoj Mostri, a na Europskim filmskim nagradama nominiran je u četiri kategorije, uključujući i one za najbolji film i glavnog glumca (Jean Dujardin).​ ​ 📌 Subota, 10. listopada u 20:00h​ ​ Više o filmu i ulaznice: www.kinokinoteka.hr #jaccuse #romanpolanski #jeandujardin #louisgarrel #kinokinoteka #cinemalover #cinema

Objavu dijeli Kino Kinoteka (@kinokinoteka)

Gledamo i novi film Romana Polanskog Časnik i špijun. Riječ je o napetoj političkoj drami inspiriranoj „aferom Dreyfus“, skandalom koji je obilježio društveni i politički život Francuske krajem 19. stoljeća.

Na Matineji ponovno gledamo Naprijed, animiranu uspješnicu redatelja Dana Scanlona o dvojici vilenjaka koji u potrazi za izgubljenim ocem, koja je osvojila srca gledatelja diljem svijeta. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Poduzeto je niz mjera kako bi posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.hr

 

Oglas

Komentiraj

komentari