TRPUTAC ILI BOKVICA – NEPRIJATELJ SVAKOG KAŠLJA I TEŠKOG DISANJA

Trputac raste svuda oko nas, a o njemu se malo zna, na primjer, da postoje dvije vrste: muški i ženski. Muški uskolisni (Plantago minor) je trajna biljka s prizemnim, uskim, golim listovima. Zovu ga i mala bokvica.

Na vrhu biljke nalazi se cvjetna klas zeleno-smeđe boje. Ljekoviti dio je korijen, listovi prije cvjetanja, a sjeme poslije sazrijevanja. Iako se smatra da su obije bokvice izuzetno djelotvorne, pojedini stručnjaci daju prednost muškoj.

Sirup za djecu – Sastojci u njemu pomažu kod oboljenja dišnih organa. Posebno je dobar za djecu jer mu je sok ukusan, naročito kada se zasladi medom. Čaj od listova se pije što je moguće topliji.

Svježe zgnječeno lišće koristi se kao oblog na mjestu uboda insekata, odnosno rana koje teško zarastaju. Sok od svježeg lišća nanosi se na ranu, zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, sprečava upalu i smiruje bol. Također, oblog od listova hladi i odmara noge nakon većih napora.

I ženski širokolisni trputac (Plantago Maior)ili ženska bokvica,  je trajna biljka, ali s listovima u obliku rozete. Jajolikog su oblika, dok je cvjetna stabljika uspravna i okrugla s duguljastim cvjetnim klasom na vrhu. U narodu je poznata i kao piskavica, pitoma i velika bokvica, široki trputac. Za liječenje se najviše koriste listovi, beru se sve dok biljka cvjeta i suše u tankim slojevima na hladnom i provjetrenom mjestu, a korijen se vadi cijele godine. Biljka je djelotvorna kod liječenja rana i čireva, jer sprečava upale. Koristi se i kao lijek protiv kašlja, a pomaže i kod bolesti mokraćnog mjehura, čira na želucu i dvanaestercu.

Lijek za rane – Bokvica ili trputac se često spominje u tradicionalnoj medicini kao sredstvo za liječenje hemoroida, kožnih oboljenja, zaustavljanje krvarenja, suzbijanje vaginalnih infekcija. Posebno je dobar kao prirodni lijek za vidanje rana jer potiče regeneraciju tkiva pa samim tim i zarastanje. Izmrvljeni listovi bokvice mogu pomoći u liječenju otvorenih rana izazvanih trombozom te liječenje pčelinjih uboda i uboda drugih insekata. Pošto ima moć ublažavanja upalnih procesa na koži nekada se bokvica često upotrebljavala i za liječenje akni. Iz istog razloga koristila se u liječenju hemoroida.

Blagotvorna sluz – Ova biljka ima visok sadržaj sluzi pa blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, zato treba znati da se od njenih svježih mladih listova može napraviti veoma ukusna salata koja uz to sadrži vitamin C i provitamin A.

Od svježe zgnječenog lišća i soka koji se dobiva pravi se oblog za iste bolesti kod kojih pomaže i muška bokvica. Svaku ranu ili posjekotinu, koja se iznenada dogodi prilikom boravka u prirodi, uspješno može zacijeliti.

Osim muške i ženske bokvice-trputca, koje imaju najviše ljekovitih svojstava, postoji još 200 vrsta iste biljke. Mogu se brati i bez straha koristiti jer nisu otrovne ni štetne. Postoji i mnogo recepata o njenom korištenju, a najčešće se koriste sirup, zatim zeleni sok i čaj.

Biljni sirup –Osobama koje imaju čir na želucu i dvanaestercu preporučuje se eliksir od trputca. Priprema se tako što se u stroju za mljevenje mesa ili u blenderu samelje 500 g svježih i dobro opranih listova bokvice. Samljevene listove i sok pomiješati s kilogramom meda i 50 g usitnjene smole propolisa. Sadržaj se dobro promiješa i ostavi da stoji tri dana, povremeno se miješa drvenom ili plastičnom žlicom.

Nakon tri dana, sirup se uzima tri puta na dan po jedna žličica (isključivo drvena ili plastična da bi se izbjegla oksidacija), desetak minuta prije obroka. Preporučuje se kod bolesti dišnih puteva, bronhitisa i upale pluća. Od velike je koristi i pušačima.

Zeleni sok – Sok od bokvice priprema se tako što se dobro izgnječi 200 g lista bokvice s po 100 g koprive, maslačka i stolisnika. Sadržaj se istisne kroz čistu lanenu krpu, procijedi i zatim prokuha uz skidanje pjene, koja se skuplja na površini. Dodaju se dvije velike žlice meda, pa se sadržaj ponovo kuha, dok se ne zgusne. Kada se ohladi, sipa se u boce, a da se ne bi pokvario, u svaku bocu doda se čašica rakije. Prije upotrebe pomiješa se s toplom vodom, u odnosu pola-pola.

„Plućni“ čaj – Kod bronhitisa, plućne i bronhijalne astme jako dobro djeluje čaj pripravljen na sljedeći način: u šalicu hladne vode staviti krišku limuna (ako je limun prskan, tada bez kore) i punu čajnu žličicu smeđeg šećera, zakuhati, pustiti da četiri do pet puta zakipi, skinuti s vatre pa dodati punu čajnu žličicu suhih listova trputca. Pustiti da odstoji pola minute. Čaj se svaki put priprema svjež i pije se gutljaj po gutljaj što je moguće topliji.

Bokvica ili trputac u starim knjigama – Još iz davnina u narodnoj se medicini često spominje recept za serum od bokvice koji liječi „sve boljke disanja“, a način pripreme nije mu nimalo standardan.

Za pripremu trpučevog seruma potrebno je u staklenku od 5 l naslagati 3 cm zgnječenih svježih listova te posuti smeđim šećerom u količini još 1 cm te tako ponavljati proces slaganja dok se staklenka ne napuni. Staklenku je potrebno ostaviti preko noći, te je ujutro opet dopuniti ako su se listovi slegli. Kad se staklenka napuni u vrtu se iskopa rupa, a poklopac staklenke zalije voskom.

Staklenka se tada stavlja u iskopanu rupu i pokriva daskama, kamenjem i zemljom da bude u potpunosti zatrpana pa se stavlja vidna oznaka na mjesto kako bi se kasnije moglo pronaći. Staklenka se iz zemlje vadi nakon 3 mjeseca pa se dobiveni serum prokuhava i procijedi. Tako pripremljen serum najjači je lijek protiv svih bolesti grla i pluća.

Ako za takve recepture nemate vremena, postoje još ljekarne koje rade čisti sirup od trputca. Dobre su i kombinacije s drugim biljkama, ali najbolji je čisti trpučev sirup protiv suhog kašlja, za što se i najčešće upotrebljava.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari