U Budimpešti svečano otvorena izložba inspirirana Nikolom Teslom

U Tesla Budapest klubu svečano je otvorena izložba Nikola Tesla – Mind from the Future, inspirirana jednim od najvećih svjetskih izumitelja. Genijalni Nikola Tesla u suvremenoj umjetničkoj interpretaciji nakon Zagreba doputovao je zahvaljujući produkcijskoj kući Real grupa na svoju sljedeću postaju, gdje je Nikola Tesla proveo dio svog života i stvaranja.

Krešimir Renzo Prosoli, glavni izvršni producent i CEO Real grupe izjavio je u toj prigodi:

„Zahvaljujući iskri ideje o ovoj izložbi, koju je u suvremeni umjetnički koncept kreativno oblikovala Helena Bulaja Madunić, i izvanrednom timu ljudi koji su radili na projektu, predstavili smo izložbu nakon koje će svi ponijeti ‘dio Nikole Tesle’ kao inspiraciju. Ovaj projekt moderne umjetnosti okupio je mnoge vrijedne autore velikog potencijala, među kojima su i istaknuti umjetnici mađarske kulturno-umjetničke scene. Drago nam je da je izložba nakon Zagreba upravo u Budimpešti jer je Nikola Tesla imao posebnu vezu s ovim gradom. Čovjek s umom iz budućnosti, rođen u Smiljanu u Lici, ostavio nam je naslijeđe za sve buduće generacije i dotaknuo je cijeli svijet svojim izumima, a ova izložba zasigurno će ostaviti traga i kod mađarskih posjetitelja. Ponosni smo na ovaj projekt i što imamo priliku promovirati Hrvatsku u liku i djelu Nikole Tesle u ovoj izložbi, koju je samo u Zagrebu posjetilo više od 110 000 posjetitelja.ˮ

Uz kreativno vodstvo autorice i kustosice izložbe Helene Bulaje Madunić, uz direktora izložbe Saschu Machieda te produkcijski tim na čelu s Krešimirom Renzom Prosolijem, hrvatska izložba predstavila je radove renomiranih hrvatskih, mađarskih i drugih međunarodnih autora u multimedijskom izložbenom spektaklu.

„Predstavljanje naše iznimno uspješne i jedinstvene izložbena prvoj međunarodnoj stanici nakon Zagreba, u srcu Budimpešte, bio je veliki kreativni izazov za cijeli tim. U želji da i u Budimpešti predstavimo inovaciju na području suvremenih umjetničkih sadržaja, usavršili smo i rekreirali ‘Filmsku Fresku’ – imerzivnu  prostornu instalaciju na 500m², koja će posjetiteljima omogućiti šetnju interaktivnim prostornim ‘filmskim’ iskustvom, kao inovativni format krosmedijskog pripovijedanja. Tako retro-futuristički imaginarij Teslinih vizija i kreacija, koji ujedno predstavlja i konceptualnu rekreaciju njegova zadnjeg patenta – ‘Projektora iz glave’, nudi posjetiteljima ulazak u jednu sasvim novu dimenziju suvremenoga umjetničkog stvaralaštva inspiriranog Teslom! Nadamo se da će i u Budimpešti publika svih generacija i interesa uživati u našoj priči o Tesli i inspirirati se da u sebi otkrije kreativni kod i iskru stvaralačkog života, baš kao što je Budimpešta inspirirala Teslu da u njoj davne 1882. spozna najveće znanstveno otkriće skriveno u silama prirode, koje je po njegovim tehnologijama i mašinama promijenilo svijetˮ, izjavila je Helena Bulaja Madunić, autorica i kustosica izložbe Nikola Tesla – Mind from the Future.

„Priprema izložbe inspirirane jednim od najvećih umova koje je svijet poznavao posebna je za Budimpeštu kao bitnu stanicu u obrazovanju i radu mladog Nikole Tesle. Tu je osjećao pozitivan stav prema životu, a lokacija bivše austro-ugarske prijestolnice bila je pokretač njegove nevjerojatne energije i želje za stvaranjemˮ, dodao je Sascha Machiedo, direktor izložbe, industrijski dizajner i muzejski savjetnik s više od 20 godina iskustva u umjetničkim, kulturnim i poslovnim projektima i izložbama diljem svijeta.

Uz nekoliko stotina uzvanika iz svih sfera javnog i kulturnog života, multimedijski izložbeni projekt predstavio se mađarskoj javnosti, a događaju su nazočili brojni istaknuti uzvanici i predstavnici diplomacije. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić održao je prigodni govor, kao i viša savjetnica pročelnika Gradskog ureda za kulturu Vera Šimić Jajčinović, izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, pokrovitelja izložbe koja je u Zagrebu ostvarila rekordan uspjeh.

Izložba u Budimpešti realizirana je zahvaljujući tvrtkama koje su prepoznale njezinu vrijednost. Sponzori izložbe su Podravka, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska elektroprivreda, Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatska gospodarska komora, JANAF, PPD, ekupi, Badel 1862 i TSystems.

Izložba će biti otvorena za javnost od 31. svibnja do 1. rujna 2019. godine te se može posjetiti na adresi Tesla Loft, Kazinczy u. 21. Više informacija o izložbi na stranici izložbe.

Oglas

Komentiraj

komentari