U Konavlima u prirodu pušteno 50 riječnih kornjača uzgojenih u Maksimiru

Zagreb, 20. svibnja 2020. – Zoološki vrt grada Zagreba već 12 godina sudjeluje u zaštiti riječne kornjače, najugroženije vrste kornjača u Hrvatskoj. Istraživanjem se prikupljaju podaci o razmnožavanju vrste te uzgajaju jedinke za reintrodukciju u revitalizirana staništa. Tako je iz zagrebačkog Maksimira u Konavle poslano već 50 riječnih kornjača. U prirodu su puštane 2017., 2018. i 2019. godine.

Na projektu zaštite riječne kornjače Vrt surađuje s Hrvatskim herpetološkim društvom Hylom i Javnom ustanovom za zaštitu prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Riječna je kornjača nekada bila rasprostranjena na jugu Hrvatske, no, ponajviše zbog intenzivnog razvoja poljoprivrede te zahvata na vodotocima, danas opstaje u samo nekoliko manjih populacija.

‘Istraživanjem je utvrđeno da se riječne kornjače pare u proljeće, od travnja do sredine lipnja, ovisno o području koje naseljavaju. Tijekom lipnja i srpnja gravidne ženke polažu četiri do šest jaja. Inkubacija traje dva mjeseca. Tek izlegli mladi imaju dugačke repove te okruglaste oklope koji se tijekom odrastanja izdužuju. Mlade životinje vrlo su nježne i plahe. Kako bi se uspješno sakrile u slučaju opasnosti, sklone su plićim bazenima s gustom vegetacijom i vrlo muljevitim dnom’, kazao je Ivan Cizelj, kurator za ribe, vodozemce i gmazove u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

U sklopu projekta podiže se svijest javnosti o važnosti zaštite riječne kornjače u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Zaštita riječne kornjače jedan je od projekata kojima doprinosimo očuvanju bioraznolikosti naše zemlje. Ne samo da istražimo ugroženu životinjsku vrstu, nego ojačavamo i njezinu populaciju u prirodi’, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Zagrepčanima i njihovim gostima kornjače će biti predstavljene u Zoološkom vrtu grada Zagreba u subotu 23. svibnja – na Svjetski dan kornjača.

Edukativni postav bit će postavljen od 12 do 15 sati uz kanal u blizini Lavljeg mosta.

Građani će tamo moći doznati zanimljive činjenice o raznim vrstama kornjača, njihovoj građi i načinu života. Govorit će se i o tome zašto kornjače nisu dobar izbor kućnih ljubimaca.

Dan ranije, u petak 22 . svibnja, u Zoološkom se vrtu obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti.

Edukativni program posjetitelje očekuje na Edukacijskom trgu od 12 do 15 sati. Edukatori će, među ostalim, govoriti o opsegu biološke raznolikosti, zadaćama ekosustava, gospodarskoj vrijednosti biološke raznolikosti te zdravlju okoliša.

Istodobno će se na Zebrinu trgu održati edukacija u povodu Svjetskog dana pčela koja se trebala održati danas (u srijedu), no koja je zbog kiše odgođena.

 

Oglas

Komentiraj

komentari