U Zagrebu i Belom na Cresu o bjeloglavim supovima

Međunarodni dan strvinara obilježava se edukativnim programima o bjeloglavom supu u Zoološkom vrtu grada Zagreba te Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na Cresu.


U petak, 31. kolovoza, svi zainteresirani mogu doći u Zoološki vrt grada Zagreba na predavanje „Priča o kvarnerskim bjeloglavim supovima“. Održat će ga djelatnici Javne ustanove Priroda koja vodi Oporavilište u Belom. Sudionici će doznati novosti o bjeloglavim supovima koji su nakon oporavka pušteni u prirodu. Riječ je o pticama u čijem su spašavanju sudjelovali Cresani, posjetitelji i turisti, a djelatnici Belog u suradnji sa stručnjacima među kojima su i oni iz Zoološkog vrta, brinuli su se o njihovu oporavku do ponovnog puštanja u prirodu. Supovi sada nose GPS odašiljače zahvaljujući čemu se prati njihovo kretanje.
U subotu, 1. rujna u Zoološkom će vrtu biti postavljen edukativni kutak o supovima. Najmlađi će se posjetitelji moći okušati u igri Život supova te likovnoj radionici gdje će izrađivati male supove. U Edukacijskom centru bit će pojašnjeno što za hrvatske supove znači Beli. Razotkrit će to i kratak film o spašavanju i oporavku bjeloglavih supova „Vrijeme leti, hoću li i ja?“ koji će se prikazivati oba dana – u petak i subotu.
Atraktivan program priprema se i na Cresu. Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli u subotu i nedjelju, 1. i 2. rujna, ima Dane otvorenih vrata.
Zahvaljujući tome od 10 do 18 sati posjetiteljima je omogućen slobodan ulaz i obilazak izložbi. Za djecu se organiziraju radionice Creski orli. Zbog ograničenog broja mjesta na radionicama za njih je potrebna prijava putem broja 095 506 1116.
Subota ima i dvije posebnosti. U 10.30 sati spašavateljima supova bit će dodijeljena priznanja, a u 18 sati Udruga BIOM održat će predavanje „Creski bjeloglavi sup – dio šire priče o zaštiti supova Afrike, Europe i Azije“.
Supovi od davnina s ovčarima žive u suživotu. Spašavajući ih otočani im se odužuju za pomoć koju im supovi pružaju pri čišćenju okoliša od strvina u negostoljubivom kršu, te očuvanju ravnoteže otočnog ekosustava. Stoga danas bjeloglavi supovi imaju i nezanemariv kulturološki značaj te se smatraju simbolom otoka Cresa.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari