Učite djecu zahvalnosti

Školska godina je počela, a u skladu s tim moguće su i neugodne emocije zbog nove rutine na koju se trebaju naviknuti i školarci i njihovi roditelji. Mnoštvo djece ima najvećih problema drugi, treći tjedan od početka školske godine jer se tek tad vraćaju u realnost i školske obveze.

Moguće je i da su s negativnim stavom zakoračili u školsku godinu. To svakako treba pokušati mijenjati, raditi na pobuđivanju pozitivnijih misli i emocija, ohrabrivati dijete da pokuša razumjeti za što će mu trebati znanja i vještine koje trenutno počinje savladavati, da je gradivo na razini njegovih trenutnih mogućnosti i sposobnosti.

Najviše od svega lijepo je ako uspiju osjetiti moć zahvalnosti.

Naše je obrazovanje najvećim djelom besplatno, ispred djece stoje visokoobrazovani nastavnici i profesori koji šire svoja znanja, predivni udžbenici na školskim klupama iz kojih može biti zanimljivo i uzbudljivo učiti. Pišem ‘može biti’ jer mi smo ti koji odlučujemo kako ćemo pristupiti određenoj lekciji u školskom udžbeniku. Puno je tu novih informacija koje dijete može usvojiti, ako to želi.

Sve je nadohvat ruke, a ruku, kao i svoje srce, treba ispružiti. Dijete treba naučiti kako biti zahvalno što može ići u školu, naučiti kako se veseliti novim mogućnostima, znanjima i vještinama, treba shvatiti kako će ga to obogatiti. Ne samo školsko gradivo, nego i mnoga pitanja koja može postaviti profesorima, učenicima koji s njim dijele razred.

Svatko će dobiti ono što poželi uzeti. Neki sve, a neki ništa.

Pomozite svojem djetetu da vidi ljepotu svakog gradiva.

Nemojte ohrabrivati njihovu nezahvalnost. Učenici vrlo lako postanu nezahvalni. Dovoljno je jedno nezadovoljavajuće iskustvo da sve padne u vodu.

Kad se to dogodi budite tu za svoje dijete i objasnite mu što je u njegovoj moći, a što nije i zašto nije. Samo sebe i svoje ponašanje možemo kontrolirati i regulirati. Ono što ne možemo promijeniti je ono izvan nas, te to ne ovisi o nama.

Možemo promijeniti svoj stav koji imamo prema školskom gradivu.

Možemo promijeniti mišljenje da su svi profesori ‘ovakvi i onakvi’ i da imaju ‘pik baš na to dijete’.

Možemo promijeniti misli koje nam se motaju glavom umjesto da se fokusiramo na lekciju ispred nas.

Život je najbolja škola, ali i školu treba znati i početi živjeti!

Sretan i uspješan početak školske godine od Ive!

Iva Sambolek mah.paed.soc.

Oglas

Komentiraj

komentari