Udaranje djeteta po ‘guzi’? Da ili ne?

Jedan članak, objavljen u jednom magazinu za psihologe u Americi, zaključio je da je tjelesno kažnjavanje dijeteta neučinkovito i dovodi do psihičkih i fizičkih traumi, strahova, a nerijetko rezultira još agresivnijim ponašanjem.

Ipak, kao i sve ostalo, i to ima svoje prednosti i mane, a do toga dovodi način i jačina udarca te što se njime želi postići.

Majka sam troje djece. Mislim da je 99% mama bar jednom udarilo svoje dijete po guzi. I ja sam. Ali za to sam imala svoje razloge. Ne dozvoljavam da se usred trgovine bacaju po podu i urliču iz sveg glasa. Također, ne dozvoljavam nikakvu vrstu agresivnog ispoljavanja želja i tjeranja maka na konac samo da bi dobili što žele.

Pa čak i članak objavljen u američkom psihološkom magazinu, na kraju istraživanja doveo je do zaključka da kazna može biti učinkovita i bezazlena, ali do samo određenog praga.

Ipak, svi dostupni podaci ne podržavaju ovo stajalište.

Svako teško fizičko i psihičko kažnjavanje djeteta nikako nije dozvoljeno. Razgovor, mnogo razgovora potrebno je da dijete razumije što se od njega traži, te da to i napravi. A učenje je jedan od najboljih odgoja i „kažnjavanja“ za svaku osobu.

Ana Marija Karakaš

 

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar

  1. levitra vs viagra

    levitra and alcoholic drinks the team – buy generic levitra no prescription – levitra and alcohol consumption i forgot my password