Udio žena u upravama vodećih tvrtki 16%

SELECTIO počinje računati ZSE indeks žena koji prikazuje udjel žena u upravama tvrtki u sastavu indeksa CROBEX koji uključuje 25 najznačajnijih tvrtki na Zagrebačkoj burzi. Za 2014. godinu ZSE indeks je 16,3%.

izena

„Izračunom ZSE indeksa udjela žena u upravama tvrtki u indeksu CROBEX cilj nam je pratiti trend iz godine u godinu i uspoređivati situaciju u Hrvatskoj s ostalim europskim zemljama. Nekoliko globalnih istraživanja je pokazalo da tvrtke s većim udjelom žena u Upravama postižu bolje rezultate. Nadamo se da će ovaj indeks potaknuti organizacije da kreiraju strategije kojima će promovirati žene u top menadžmentu kako bi povećali svoju konkurentnost“ – izjavila je Ana Miletić, voditeljica projekta Certifikat Poslodavac Partner.

Hrvatska zaostaje za europskim prosjekom

U usporedbi s prosjekom europskih zemalja prema The Female FTSE Board Report 2015 Hrvatska zaostaje 4 p.p. u broju žena u upravama. Najviše žena u upravama je u Norveškoj (čak 38,9%) te Finskoj (32,1%), Francuskoj (28,5%) i Švedskoj (27,5%). Zanimljivo je da Hrvatska ne zaostaje puno za Njemačkom čiji je indeks 16,6% te da je po broju žena u upravama iznad Austrije (10,7%), Luksemburga (8,9%) i Švicarske (13,9%).

Trend rasta u posljednjih 10 godina

Udjel žena u upravama je u deset godina, od 2005.-2014. porastao skoro 5 p.p. Ipak, negativna je stagnacija u posljednje tri godine. I po trendu rasta zaostajemo za Europom koja u posljednjih deset godina raste bržom stopom. Najveći skok u broju žena u upravama bilježi Francuska (22,5 p.p.), a najmanji Austrija (3,7 p.p.).

Oglas

Komentiraj

komentari