Udruga „fra Mladen Hrkać“ gradi dom za više od 200 korisnika

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ i Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH predstavili su početak projekta izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“ koji će biti izgrađen u zagrebačkoj Dubravi te će moći istovremeno primiti čak 220 korisnika – oboljelih i njihovih obitelji iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koji u Zagreb dolaze na liječenje. Izgradnja doma će se financirati kroz donacije, brojne dobrotvorne aktivnosti, europske fondove i osnivanje Zaklade, a očekivano otvorenje ove humanitarne ustanove jedinstvene na ovim prostorima očekuje se u lipnju 2021. godine. Svoju podršku projektu i radu Udruge uopće dali su izaslanik Predsjednice RH gospodin Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gospodin Drago Prgomet, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova gospodin Joseph Gene Petrić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te državni tajnici, pročelnici gradskih ureda i pomoćnici ministara, veleposlanici i predstavnici stranih zemalja u Hrvatskoj te drugi predstavnici gradskih, državnih i zdravstvenih institucija, organizacija i zavoda.

Krajem 2016. godine Udruga je ostvarila pravo građenja „Doma fra Mladen Hrkać“ na zemljištu veličine cca 5000 m2 u vlasništvu Grada Zagreba na adresi Avenija Gojka Šuška. Projekt je trenutno u fazi raspisivanja Javnog natječaja za izradu idejnog rješenja “Doma fra Mladen Hrkać”. Raspisivanjem natječaja završit će prva faza projekta izgradnje “Doma fra Mladen Hrkać” na ljeto 2017. godine. Provedba projekta nastavit će se ishođenjem građevinske dozvole i izradom detaljnog izvedbenog projekta izgradnje budućeg objekta te prikupljanjem potrebnih financijskih sredstava. Završetak građevinskih radova i izgradnja objekta “Dom fra Mladen Hrkać” predviđeni su za prosinac 2020. godine, nakon čega će uslijediti opremanje izgrađenog objekta potrebnim namještajem i opremom.

Ovo je mali projekt u usporedbi s veličinom čovjeka kakav je bio fra Mladen, a ovo moramo i želimo napraviti u njegovo ime. Hrvati u Bosni i Hercegovini se ne bi uspjeli održati bez fratara i ovo je jedan od načina kako ćemo im se odužiti – obećajem da ćemo u naredne tri godine s udrugom “fra Mladen Hrkać” sagraditi ovaj dom, koji će pružiti pomoć i utjehu mnogima”, istaknuo je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, jedan od partnera i prijatelja Udruge.

“Dom fra Mladen Hrkać” sadržavat će 55 smještajnih jedinica različitih karaktera, a istovremeno će moći ponuditi smještaj i skrb za čak 220 osoba, uključujući smještajne jedinice za osobe s invaliditetom, kao i za one kojima je potrebna izolacija i karantena. Glavni način financiranja izgradnje ovog humanitarnog objekta koji će pomoći mnogim oboljelima iz Hrvatske i BiH te njihovim obiteljima bit će upravo Zaklada fra Mladen Hrkać. Osnivanje Zaklade je pri samom završetku, a njena osnovna namjena bit će izgradnja, opremanje i održavanje objekta “Dom fra Mladen Hrkać”. Predviđa se da će objekt “Dom fra Mladen Hrkać” biti spreman otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2021. godine. Projekt izgradnje objekta “Dom fra Mladen Hrkać” brojne su institucije i pojedinci ocijenili projektom od nacionalnog interesa.

Ideja, provedba i u konačnici realizacija projekta gradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“ kruna je dosadašnjeg rada Udruge te ispunjenje svih želja i snova osnivača i članova Udruge. Na ovaj način moći ćemo pružiti sveobuhvatnu podršku i pomoć onima kojima je to najpotrebnije, oboljelima i njihovim obiteljima. Od srca hvala našim partnerima, prijateljima i volonterima bez kojih rad Udruge ne bi bio moguć. Možemo i moramo pružiti još snažniju podršku osobama u njihovim najtežim trenucima, svatko može doprinijeti na različite načine – donacijom, svojim vremenom, utješnom riječju oboljelom. I zato, nastavimo pomagati zajedno!“, pozvao je na akciju predsjednik humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ Ivan Soldo, ukazavši na potrebu za uključenjem i odgovornost svakog ponaosob.

 

Oglas

Komentiraj

komentari