Ulaganjem u znanost i istraživanje do gospodarskog rasta Hrvatske

U utorak 23. kolovoza 2016. Ministarstvo gospodarstva organiziralo je u Osijeku javno predstavljanje ograničenog javnog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška razvoju Centara kompetencija“. Osnovni cilj predstavljanja bio je informirati potencijalne prijavitelje i sve zainteresirane građane o mogućnostima dobivanja bespovratnih sredstava u okviru Poziva.

Natječaj će se financirati iz EU fondova, a prihvatljivim prijaviteljima i njihovim partnerima bit će na raspolaganju 105 milijuna eura s maksimalnom vrijednosti potpore po prijavitelju do 15 milijuna eura. Na natječaj se mogu javiti poduzetnici, organizacije za istraživanje i širenje znanja (izuzev znanstvenih organizacija) i pravni subjekti koji nisu poduzetnici, ali žele ulagati u istraživačku infrastrukturu.

Brojnim poduzetnicima, predstavnicima znanstvenih organizacija, resornih tijela državne uprave i jedinica lokalne i regionalne samouprave te svim ostalim sudionicima, obratili su se ministar gospodarstva Tomislav Panenić i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

„Centri Kompetencija predstavljaju specijaliziranu inovacijsko-istraživačku infrastrukturu koja je vođena prema potrebama industrije i gospodarstva. To je nov iskorak u razvoju našeg gospodarstva koji će omogućiti razvijanje konkurentnih i globalno prepoznatljivih proizvoda i usluga“, naglasio je ministar Panenić.

„Nije dovoljno samo ulagati u znanost i istraživanje. Hrvatska mora kroz takva ulaganja stvoriti nove proizvode i usluge koji će joj omogućiti izlazak na strana tržišta i značajnije povećanje konkurentnosti, a samim time i rast gospodarstva“, naglasio je ministar Tolušić.

Ovim natječajem potaknut će se suradnja akademije i industrije kako bi se osigurala poveznica između novih znanstvenih spoznaja i njihove uspješne primjene u gospodarstvu. Centri kompetencija predstavljaju novu vrstu istraživačke infrastrukture neophodne za razvoj gospodarstva temeljenog na znanju, inovacijama i novim tehnologijama koja će biti specijalizirana za davanje podrške poslovnom sektoru u istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji inovacija.

Oglas

Komentiraj

komentari