„Umjesto cvijeća, svijeća“


HNS Donji grad umjesto cvijećem obilježio Međunarodni dan žena simboličnim paljenjem svijeće ukazujući na porast nasilja nad ženama

8. ožujka, 2017. – U zadnjih je deset godina u Republici Hrvatskoj u slučajevima obiteljskog nasilja ubijeno tri stotine žena, a samo u 2016. godini, njih 18. Iako se prema službenim podacima broj prijava protiv nasilnika smanjio, procjenjuje se kako na jedno prijavljeno dolazi još deset neprijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja.

Ovi zastrašujući podaci i sve veći porast nasilja nad ženama u našem društvu, a kojem u medijima svjedočimo gotovo svakoga dana, potaknuli su donjogradske HNS-ovce da Međunarodni dan žena obilježe akcijom «Umjesto cvijeća, svijeća».

Okupljanjem u Ulici Neznane junakinje, HNS-ova Podružnica Donji grad simboličnim paljenjem svijeće povodom Međunarodnog dana žena u akciji “Umjesto cvijeća, svijeća” želi ukazati na povećani broj nasilja nad ženama, koje je uvijek rodno uvjetovano i koji se odnosi na žene samo zato što su žene. Rodno uvjetovano nasilje nad ženama je oblik diskriminacije žena i predstavlja kršenje ljudskih prava.

“Ulicu Neznane junakinje za obilježavanje Međunarodnog dana žena odabrali smo također simbolički kako bismo ukazali na to da su žene u ovom društvu neznane sve do trenutka dok ne postanu znane, svojim imenom i prezimenom kao žrtve nasilja ili ubojstva, odnosno kao vijest u crnoj kronici u dnevnim novinama. Nažalost, ovih 18 slučajeva ubojstva u protekloj godini, kao i brojni neprijavljeni slučajevi nasilja nad ženama govore kako je Hrvatska postala opasno društvo za žene, te kako nasilje nad ženama u našem društvu najčešće nije rodno osviješteno. Važno je također naglasiti da trećina žena iskusi neki oblik nasilja u obitelji, a polovica neki oblik spolnog nasilja na poslu.” – izjavio je Dalibor Jakus, predsjednik Podružnice Donji grad.

Stoga je presudno, smatraju članice i članovi HNS-a Donji grad, što prije pokrenuti edukacijske projekte i mjere prevencije kako bi se javnost senzibilizirala po pitanju suzbijanja nasilja nad ženama, ali i potaknuti, što brže i učinkovitije, izradu zakonskih okvira za progon počinitelja nasilja.

Oglas

Komentiraj

komentari