Uoči Festivala proljeća u Divljem srcu grada: Velike pisanice oslikavaju vatrogasci, umjetnici i kreativci

Zagrebački vatrogasci, umjetnici i kreativci oslikavaju deset velikih pisanica za Zoološki vrt grada Zagreba. Ta će uskršnja jaja krasiti Vrt tijekom Festivala proljeća u Divljem srcu grada.

„Drago nam je što Zoološki vrt ponovo postaje izložbeni prostor na otvorenom. Uz renomirane umjetnike i kreativce ovaj put kist u ruke uzimaju i neki koji su do sada skrivali svoj slikarski talent. Velike pisanice bit će izložene na Edukacijskom trgu. Kako bi posjetiteljima posjet Divljem srcu grada u nadolazećem razdoblju ostao u što ljepšem sjećanju, vikendom ih očekuju i poučno-zabavni program te prigodno dekorirane točke za poticanje dobrog raspoloženja i fotografiranje“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Velika su jaja oslikali Boris Bare, Tena Grgić Artena, Tomislava Juroš, Antonija Juroš Vidmar, studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, učenici Privatne umjetničke gimnazije, polaznici Centra za likovni odgoj Grada Zagreba te članovi Likovne udruge Ama Artem, Likovne sekcije Artističke unije Hrvatske te Udruge invalida rada Zagreba.

„Nas je jaje asociralo na babuške, pa smo stvorili motiv posvećen kumicama kod kojih na „placu“ kupujemo svježe voće i povrće te domaće proizvode. Kumicama smo zahvalni za sve što donose na naš stol za Uskrs, ali i ostale dane u godini. Užitak je bio zajednički oslikavati pisanicu jer najčešće radimo samostalno, a ovaj smo put rad stvarale nas četiri“, rekla je Helena Bosnić, studentica ALU-a koja pisanicu potpisuje s kolegicama s Akademije Laurom Sajko, Teom Švarić i Nikolinom Žabčić.

Kreativan zadatak s veseljem su prihvatili i vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba. Oni su veliko jaje od stiropora ponijeli u Vatrogasnu postaju Centar kako bi se u oslikavanje uključilo što više vatrogasaca.

„Sa Zoološkim vrtom i Skloništem za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu veže nas dugogodišnja uspješna suradnja, pa smo se rado odazvali i ovom zadatku. Što ćemo slikati na jajetu, za sada će ostati tajna, a koliki umjetnički potencijal kriju zagrebački vatrogasci, razotkrit ćemo za nekoliko dana“, najavio je Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Djelatnici Spomengaja izradili su uskrsne dekoracije koje će biti raspoređene po Zoološkom vrtu. U subotu počinje Festival proljeća u Divljem srcu grada, manifestacija koja povezuje buđenje prirode, u prvom redu životinjskog svijeta, s uskrsnim običajima.

Subotom i nedjeljom do 11. travnja posjetitelji će se moći uključiti u obilaske Vrta tijekom kojih će edukatori govoriti o ornitologiji te mladuncima u životinjskom svijetu. U obilaske će se kretati na svaki puni sat između 11 i 15 sati.

Najmlađe posjetitelje razveselit će zabavne igre Gladan kao… zec!, Kakav otac, takav sin, Kukavica, Svi u jato, Žablji život i Vrijedna pčelica. Zagrebački obrtnici svoje će radove predstavljati na Zebrinu trgu. Na Uskrsni ponedjeljak tradicionalno će se održati događaj Zekanje u Zoo vrtu.

Foto i tekst: PR

Oglas

Komentiraj

komentari