Uskoro Zagreb Book Festival

Program drugog izdanja Zagreb Book Festivala – Irska – obećana zemlja predstavljen je u Muzeju za umjetnost i obrt. Konferenciji za medije prisustvovali su: Petra Ljevak, direktorica Festivala; Ivana Bodrožić, koordinatorica programa; Ilona Posokhova, koordinatorica programa za djecu; Kristijan Vujičić, urednik i voditelj festivalskih tribina i Goran Gavranović, glavni urednik 24 sata i predstavnik Styrije – medijskog pokrovitelja Festivala.

Kulturna manifestacija Zagreb Book Festival u organizaciji Naklade Ljevak održat će se drugu godinu zaredom  u Zagrebu od 16. do 22. svibnja 2016. Kroz  pomno osmišljen i raznolik program ove godine Hrvati će se pobliže upoznati s Republikom Irskom koja je ovogodišnja zemlja partner.

zbf2

Petra Ljevak predstavila je koncept Festivala s osvrtom na prošlogodišnje izdanje te novitete u programu. Uz četiri dijela programa – predstavljanje irskih autora, promocije novoizišlih knjiga domaćih autora, posebnog programa za djecu te glazbenog dijela Festivala, ove godine na ZBF-u bit će prikazani i filmovi tematikom vezani uz zemlju partnera (u Muzeju za umjetnost i obrt, Muzičkoj akademiji te u kinu Tuškanac). Suradnja je proširena i na Hrvatsko narodno kazalište u čijem će se bistrou održavati jutarnji program pod nazivom Irish coffee unutar kojega će se voditi razgovori s irskim autorima te predstavljanje suvremene irske poezije u režiji studenata s Akademije dramskih umjetnosti.

Kako bi svoje goste što više približili irskoj književnosti, ZBF uz podršku Irske ambasade, dovodi neke od trenutno najpopularnijih autora koji će tijekom sedam dana predstaviti svoja djela prevedena na hrvatski jezik. Tako ćete na Festivalu moći sresti Sebastiana Barrya čiji su romani više puta bili u najužem izboru za prestižnu nagradu Booker, Eoina  Colfera poznatog po kultnim romanima  Artemis Fow, zatim Davida Parka te Johna Cannollya.

“Zeleni otok” s temama koje proizlaze iz snažne obilježenosti čestim razdobljima emigracije, katoličkim nasljeđem te sličan po veličini teritorija, broju stanovnika, borbi za neovisnost, po mnogočemu identificiramo kao poznat i bratski. S obzirom na sve to književnost i kulturu zemlje partnera neće biti teško povezati sa suvremenom hrvatskom književnošću kroz predstavljanja najznačajnijh domaćih autora.

Cilj Festivala, promicanje čitanja i knjige, pokušat će se ostvariti kroz gostovanja svjetski poznatih stranih i domaćih autora, predstavljača, glumaca i glazbenika u opuštenoj atmosferi popraćenoj gastro ponudom, filmskim i glazbenim događanjima poput Irish Heart, Brookly, te In The Name Of The Father.

Također, uz bogati književni program, održat će se i tri tribine posvećene Irskoj o kojima će razgovarati gosti tribina: veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj Tim Harrington, sveučilišni profesori i predavači Stipe Grgas, Vesna Ukić Košta, Aidan O’Malley, Mirko Bilandžić i Hrvoje Klasić te filmski kritičar Nenad Polimac, a moderator će biti Kristijan Vujčić.

Naravno, ni najmanji neće biti zaboravljeni na ovogodišnjem ZBF za koju su organizatori pripremili “bajkovite priče i najpopularnije dječje autore”.  U dječjem programu nastupit će omiljeni lektirni autori Ivana Guljašević, Svebor Vidmar, Igor Knižek te svjetski poznata švedska spisateljica za djecu Jujja Wieslander. Također, povezujući dječji program sa zemljom partnerom Irskom najmlađa publika uživat će u storytelling predstavi «Priče sa smaragdnog otoka» u izvedbi Vilinputa.

Zagreb Book Festival organizira se uz potporu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i Ambasade Republike Irske.

 Program možete pogledati ovdje.

Anna Maria Križanac

Oglas

Komentiraj

komentari