Uspješno završen 8. Festival o pravima djece

Završen je ovogodišnji Festival o pravima djece koji je pred velika kino platna u 18 gradova diljem Hrvatske privukao 9500 posjetitelja. Veliki i mali uživali su tako u matinejama, radionicama te besplatnim projekcijama obiteljskih filmova. Kako je riječ o prvom inkluzivnom festivalu, cijeli program bio je prilagođen osobama s oštećenjem sluha i vida. Domaćini ovogodišnjeg Festivala bili su Mirna Medaković, Lucija Šerbedžija, Igor Kovač, Angel Naumovski, a u izradi audio-deskripcija za slijepe i slabovidne sudjelovali su brojni hrvatski glumci.

Izrazito smo ponosni što Festival, progovarajući o temama koje intrigiraju djecu i mlade s naglaskom na zbližavanje s roditeljima, svake godine sve više raste. Zajednički odlazak u kino pokazalo se kao odlična prilika za kvalitetno provođenje slobodnog vremena s obitelji. I ove godine trudili smo se potaknuti djecu na izražavanje, edukaciju i stvaralaštvo te smo iskoristili mogućnost da skrenemo pozornost na filmsku umjetnost te razgovor o viđenom i doživljenom“, izjavila je umjetnička direktorica Festivala o pravima djece, Tatjana Aćimović.

Kao jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj, Festival o pravima djece i ove je godine radio prilagodbu programa za djecu i odrasle s oštećenjem vida i sluha s ciljem skretanja pozornosti na važnost prilagodbe filmova za sve, a ponajviše osobama koje ne vide i ne čuju. Upravo je kroz prilagodbu sadržaja Festival ove godine podržao i dm, a prigodom njegovog završetka Dubravka Štefanac-Vinovrški, marketing menadžerica dm-a, istaknula je: „Ponosni smo što je dm bio dio Festivala o pravima djece kojim smo djeci i odraslima približili važnost inkluzije. Mogućnosti i tehnologija kojim naše sugrađane s oštećenjem sluha i vida možemo uključiti u svakodnevicu postoje, a mi u dm-u vjerujemo kako je potrebno prepoznati te mogućnosti te okupiti udruge, institucije i tvrtke koje će udruženim snagama u društvu kreirati uvjete za inkluziju“.

Tijekom trajanja programa Festivala koji promiče i slavi dječje audiovizualno stvaralaštvo, pogledano je više od 33 filma iz Hrvatske i svijeta. Filmovi su se prikazivali proteklog mjeseca u kinu Tuškanac te dvoranama kina Cinestar u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku te nezavisnim kinima u Pazinu, Rovinju, Puli, Sisku, Novskoj, Koprivnici, Čakovcu i Poreču. Također, u kinima su organizirane i debatne projekcije te panel-diskusije s mladima uz nagrađivani francuski dramski film „Uvijek svoja“ u kojima je sudjelovalo 500 srednjoškolaca.

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari