Uspješno završena šesta godina održavanja NIVEA projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“

Ambasador projekta glumac Zijah Sokolović ove je godine u pet osnovnih škola na Jadranu održao “Bajkaonice” na kojima je sudjelovalo 858 djece

Zagreb, 04. prosinac 2019. – Završena je šesta godina održavanja projekta društvene odgovornosti ‘Neka odrastanje bude dječja igra’ kojem je glavna tema i ove godine bila važnost pripovijedanja. Projekt koji tvrtka Beiersdorf uspješno provodi u suradnji sa Savezom društava ‘Naša djeca’ Hrvatske ove se godine po prvi puta provodio s pripovjedačkim programom ‘Bajkaonica’ po gradovima i otocima na Jadranu.

Ambasador projekta, glumac Zijah Sokolović u okviru bogatog programa aktivnosti održao je ‘Bajkaonice’  na kojima je sudjelovalo čak 858 predškolaraca i djece od 01. do 04. razreda na Cresu, Malom Lošinju, Omišu, Šibeniku i Dubrovniku.

U sklopu aktivnosti projekta ove godine za 47 voditelja iz Društava ‘Naša djeca’ održana je u rujnu edukacija volontera-pripovjedača. Tijekom listopada i studenog u 28 Društava ‘Naša djeca’, koja sudjeluju u projektu, održano je 107 ‘Bajkaonica’ na kojima je sudjelovalo oko 3.100 djece. Ovogodišnjim projektom ‘Neka odrastanje bude dječja igra’ uz ‘Bajkaonice’ po školama sa Zijahom Sokolovićem obuhvaćeno je gotovo 3.950 djece sa željom da se potiče dječji svijet mašte i bajki.

Pet novih Društava ‘Naša djeca’ na Jadranu koji su ove godine prvi puta obuhvaćeni projektom također su opremljena s mobilnim kutićima za daljnje održavanje programa ‘Bajkaonica’, što će ostati trajno nasljeđe projekta za održavanje aktivnosti s djecom.

Kako bi promovirali čitanje i pripovijedanje kod djece i odraslih, u sklopu projekta izdano je drugo limitirano izdanje ilustrirane slikovniceBajkaonicom po svijetu 2′ s izborom od deset priča iz usmenog stvaralaštva za djecu. Priče je odabrao dr. sc. Branimir Mendeš, docent na Filozofskom fakultetu u Splitu, a prekrasnim ilustracijama uljepšala ih je umjetnica Marsela Hajdinjak. Izdanje predstavlja nastavak prošlogodišnjeg nakladničkog niza, a sadrži po prvi puta objavljene priče iz fundusa arhive Saveza društava ‘Naša djeca’ Hrvatske.

Projekt su podržali Doris Pinčić Rogoznica i Luka Bulić koji su u sklopu aktivnosti promovirali projekt putem društvenih mreža. Također su sudjelovali na “Bajkaonici” organiziranoj u knjižnici ‘Medveščak’ (Zagreb) tijekom listopada na kojoj su djeci 3. razreda Osnovne škole Ivana Gundulića uz volontere Saveza čitali i pripovijedali, prepoznajući koliko je važno djeci pričati priče kako bi se razvijala i učila o svijetu oko sebe.

NIVEA je 2014. pokrenula projekt društvene odgovornosti ‘Neka odrastanje bude dječja igra’ kako bi naglasila važnost igre za dječji razvoj i dala svoj doprinos u stvaranju boljih uvjeta za odrastanje djece i mladih diljem Hrvatske. Projekt je dio globalne inicijative ‘NIVEA – stalo nam je do obitelji’ kojom NIVEA pruža podršku obiteljima pomažući djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala. U prvoj godini projekta uređeno je i opremljeno 10 igraonica i prostora Društava ‘Naša djeca’ te prikupljeno i publicirano više od 600 originalnih dječjih poruka odraslima.

2015. godine, u drugoj godini provedbe projekta, educirano je 50 volontera za kreativne radionice s djecom iz Društava Naša djeca, koji su proveli 36 radionica s djecom i roditeljima u više od 20 gradova i općina. Izrađen je i poseban priručnik s igrama za djecu, voditelje, mentore, odgojitelje, nastavnike, volontere i roditelje te održan Dan igara u više od 40 gradova i općina diljem Hrvatske.

U trećoj godini održavanja  projekta 2016. godine edukaciju je prošlo 43 volontera kroz tri programa – dva likovno-kreativna i jedan dramsko-lutkarski seminar i održano nekoliko desetaka besplatnih radionica na temu izrade igračaka. Igračke izrađene na radionicama bile su dio posebne izložbe Igračaka u Etnografskom muzeju u kojem je predstavljena i nova društvena igra ‘Čiri-Biri-Bajka’ nastala u sklopu projekta.

2017. godine projekt je obilježila tema pripovijedanje, a kroz ukupno 106 održanih radionica Bajkaonice sudjelovalo je čak 2.154 djece diljem Hrvatske. Za pripremu radionica organizirana je edukacija za 26 volontera iz 15 Društava Naša djeca koji su zajedno s djecom stvarali nove priče. Na kreativnom natječaju potrošači su izabrali najbolju priču “Leopard i dječak“ Društva „Naša djeca“ Zabok, a NIVEA je prema predlošku izradila prekrasnu slikovnicu s ilustracijama Ivane Guljašević Kuman te audiovizualnim zapisom priče koju je ispričao Zijah Sokolović.

2017. godine obilježili smo petu godišnjicu održavanja projekta i nastavili s temom pripovijedanja. U projekt je uključeno 21 Društvo Naša djeca i educirano 34 volontera koji su kroz Bajkaonice prenosili vještine pripovijedanja i s djecom stvarali nove priče na temu bajke „Ružno pače“. U sklopu projekta održan je kreativni natječaj u kojem su potrošači putem NIVEA web stranice zajedno sa stručnim žirijem odabrali pobjedničku priču, a potom je ambasador projekta, Zijah Sokolović, tu istu pobjedničku priču interpretirao djeci na Bajkaonicama u pet osnovnih škola diljem Hrvatske. S idejom da se potiče kultura čitanja i pripovijedanja u sklopu projekta održano je 123 radionica Bajkaonica diljem Hrvatske na kojima je sudjelovalo gotovo 3.350 djece i izdano je limitirano izdanje ilustrirane slikovnice „Bajkaonicom po svijetu“ s izborom od dvanaest nikad ispričanih priča iz usmenog stvaralaštva za djecu.

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske je nevladina i neprofitna udruga građana koja od 1950. godine okuplja, potiče i pruža pomoć osnovnim Društvima „Naša djeca“ (DND) koja djeluju u gradovima i općinama diljem Hrvatske u akcijama i aktivnostima s djecom i za djecu. U Hrvatskoj trenutno djeluje 97 Društava „Naša djeca“ koja rade na promociji i zagovaranju za dječja prava, provode raznovrsne i besplatne aktivnosti s djecom i za djecu te pružaju pomoć i podršku djeci i roditeljima u razvoju i odgoju djece.

 

Oglas

Komentiraj

komentari