Utjecaj hrane na razvoj dječjeg mozga

Ovo područje sve je češće predmet istraživanja brojnih stručnjaka. Koji to nutrijenti igraju najznačajniju ulogu u razvoju kognitivnih sposobnosti, pogotovo tijekom djetinjstva i adolescentnog doba? Navodimo najznačajnije stavke do kojih se došlo u okviru ovih istraživanja.

Za inteligenciju je potreban jod – blizu šezdeset posto ispitanika, djece od osam do deset godina u svoj organizam unosi nedovoljne količine joda. To je poražavajući podatak s obzirom na činjenicu da jod ima vitalnu ulogu u razvoju mozga. Manjak joda se može odraziti na smanjeni IQ (koeficijent inteligencije), a u kasnijoj životnoj dobi i na umanjene sposobnosti učenja i općenito na kompletne kognitivne sposobnosti.

Cink i omega-3 – ponašanje djece je pod ogromnim utjecajem fizičkih faktora. Esencijalni nutrijenti kao što su cink i omega-3 potpomažu normalan i zdrav razvoj djeteta. Obaveza je roditelja da vode računa o pravilnoj ishrani djece i unosu u organizam svih nutrijenata neophodnih za normalan razvoj, kako mentalnih tako i fizičkih sposobnosti.

Zdravstvene institucije bi također trebale roditeljima ukazati na važnost minerala u ishrani djece, važnost zdrave ishrane koja uključuje cjelovite žitarice, mliječne proizvode, jaja, tamno zeleno lisnato povrće, ribu i meso. Za zdrav razvoj djeteta jednako je važan i unos omega-3. Stoga bi roditelji svakako trebali uvesti dva do tri obroka ribe tjedno. Međutim, ako to nisu u mogućnosti, ovaj važan nutrijent se može unositi i kroz dodatke prehrani.

Ne treba zaboraviti – Cjelovite žitarice, mliječni proizvodi, jaja, tamno zeleno lisnato povrće, riba i meso – to su namirnice koje osiguravaju pravilan rad i razvoj dječjeg mozga. No, mnogi će reći – pa mi smo odrasli na kruhu i masti, žgancima i mlijeku! Pri tome svi zaboravljamo da živimo u sasvim drugačijem, dinamičnijem, pa čak i okrutnijem svijetu i da nam je raznolika i kvalitetna prehrana od velike važnosti, a pogotovo našoj djeci, koja u taj ubrzani svijet tek ulaze.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari