Uz pomoć tehnologije pošumljava se teško pristupačno mjesto opožareno prije 12 godina

GRAWE Hrvatska u suradnji sa Projektom O2 pošumili su područje Oklaja

Ususret Danu planeta Zemlje održana je velika akcija pošumljavanja opožarenog područja Oklaja uz pomoć bespilotne letjelice za brzo pošumljavanje i obnovu šumskih ekosustava, u suradnji Projekta O2 i osiguravajućeg društva GRAWE Hrvatska d.d. Područje pošumljavanja opožareno je prije 12 godina, a zbog položaja kojem je teško pristupiti, odabrana je upravo tehnika pošumljavanja uz pomoć bespilotne letjelice pri čemu se na teško dostupna područje izbacuju tzv. Seed Bombs.

Projekt O2 jedinstveni je projekt takvog tipa u Europi, a pokrenuli su ga zaljubljenici u prirodu i ekologiju, dr. sc. Dušan Jelić i Goran Ladišić s ciljem zaustavljanja negativnih trendova uništavanja šuma i smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova. Uz pomoć tehnologije provode akcije pošumljavanja bespilotnom letjelicom koja iz zraka automatski izbacuje Seed Bombs, samoklijajuće paketiće sjemena drveta u kojima se uz primarno sjeme stabla, nalaze i sjemenke pratećih vrsta biljaka što osigurava ne samo rast stabala, već i razvoja zdravog šumskog staništa (ekosustava).

Najveća prednost ovakvog pošumljavanja jesu mogućnost pošumljavanja teško dostupnih opožarenih, posječenih ili degradiranih područja i brzina kojom se područje pošumljava. Za primjer, ovakvom vrstom pošumljavanja za hektar na kojem se (ovisno o lokaciji) sadi 1500-2000 stabala, potrebno je oko 6 sati. I ne samo to, s obzirom na činjenicu da se uspješnost pošumljavanja definira prema m2 obnovljenog ekosistema, a ne posađenog jednog stabla, pošumljavanje Seed Bombsima osigurava upravo takvu obnovu. GRAWE je naš partner od samog početka i, kako volim istaknuti, pružili su nam ruku kada se ideja tek rađala, prepoznavši vrijednost i nužnost ovakvog pristupa obnove ekosustava, zato nam je iznimno drago da s njima, nakon prošle i ove, nastavljamo i sljedeće godine“, rekao je Goran Ladišić iz Projekta O2.

Projekt GREEN GRAWE

GRAWE se u projekt uključio  prošle godine, kada je provedena prva takva akcija uopće, a pošumljeno je područje Grubišnog polja. Pošumljavanje uz primjenu biotehnologije samo je dio dugoročnog plana ovog osiguravajućeg društva. Pod krovnim nazivom GREEN GRAWE ovo osiguravajuće društvo provodi razne aktivnosti tijekom cijele godine, a sve imaju zajednički nazivnik – održivost. Tako GRAWE, osim dosadašnjeg pošumljavanja već ima plan nastaviti s istim u budućnosti, a tu aktivnost slijede i nadopunjavaju i druge aktivnosti, poput volontiranja zaposlenika u sklopu kojih se čiste i održavaju nacionalni parkovi i parkovi prirode te drugi prirodni lokaliteti diljem Hrvatske, pomoć oporavilištu za kornjače te mali, ali bitni koraci u svakodnevnici pojedinaca kojima se nastoji ostaviti što manji ekološki otisak; poput razvrstavanja otpada u svim uredima, internih kampanja i podsjetnika za štednju energije i vode, poticanje na korištenje prijevoznih sredstava koja ne koriste goriva, itd.

I u najtežim vremenima koja su sabrala razna nepovoljna događanja, ostajemo usmjereni prema održivoj budućnosti i još sigurniji u svoju ulogu u njoj. Svjesni smo otiska kojeg svatko od nas ostavlja i promjene koju svako od nas može pokrenuti. Projekt O2 partner je koji s nama dijeli ljubav prema prirodi, strast prema inovacijama, a svoje poslovanje temelji na znanosti i tehnologiji, snažnim saveznicima u ostvarenju prijeko potrebnih, ekoloških ciljeva. S njima ponosno nastavljamo obnavljati opožarena i uništena šumska područja i podizati svijest o snažnom učinku svakog pojedinca na zajedničku budućnost. To je samo jedna od aktivnosti za koju smo sebi dali obećanje da ćemo nastaviti provoditi i u budućnosti, a ima ih još i činimo sve da svakim danom taj popis postane sve duži“, rekla je Sanja Gržetić, Voditelj odjela za korporativne komunikacije.

Cjelokupni projekt podržao je i načelnik Općine Promina koji je i skrenuo pozornost na ovu, davno opožarenu lokaciju.

Na red dolazi područje, koje je zbog svoje teške pristupačnosti, dovoljno dugo čekalo na obnovu, a sve zahvaljujući inovativnom Projektu O2 i njihovoj tehnologiji pošumljavanja iz zraka te poduzećima, poput GRAWE-a, koja prepoznaju vrijednost obnove, odnosno očuvanja ekosustava i ulažu sredstva kako bi tome doprinijela. Hvala im“, istaknuo je načelnik općine Promina, gospodin Tihomir Budanko.

U sam projekt Green GRAWE ove godine uključena su i djeca osnovnoškolskih razreda iz Područne škole Oklaj. Kako je sama lokacija na Oklaju nepristupačna, djeci je u školi održana prezentacija o važnosti šuma, njenom očuvanju te brizi o prirodi. Sama incijativa ima za cilj djeci približiti ideju održivosti te im usaditi vrijednosti očuvanja prirode.

U sklopu inicijative održana je i radionica u kojoj su djeca izrađivala loptice od hrane za ptice te su tako i ona bila uključena u sami proces prirodnog pošumljavanja. Svako je dijete sastavilo poruku prirodi te ih, uz loptice, postavilo na stabla u dvorištu škole. Time se potaknulo da se povratkom ptica u naše krajeve i prehranom iz loptica te raznošenjem sjemenki potiče prirodno pošumljavanje tog područja. Na ovaj način gradimo održive cjelovite ekosustave koji će se sami moći obnavljati, a djeci je pokazan način na koji samostalno mogu utjecati na bolji tijek prirodnog sustava.

 

Oglas

Komentiraj

komentari