Val je bio rušitelj mnogih političkih tabu – tema, a upamćen je i kao posljednji medij koji je zabranjen u Jugoslaviji

Monografija kultnoga riječkog omladinskog magazina Val ‘Kad je život bio novi val’ koju potpisuje Edi Jurković javno je predstavljena i objavljena danas, 26. ožujka 2021. godine.

Na gotovo 400 stranica monografija otkriva alternativnu povijest grada Rijeke u sedamdesetima i osamdesetima prošlog stoljeća, povijest koja je umnogome kreirala današnji identitet tog grada. Knjiga je koncipirana tako da kronološki prati povijest Vala kroz svih njegovih 15 sezona, od 1975. do 1990. Grafički urednik Ivica Oreb (kao i autor, također član redakcije) inovativno je osmislio vizualno rješenje monografije.

Svaka izdavačka sezona imala je svoje specifičnosti i glavne urednike, a tisuću suradnika koje je prodefiliralo magazinom umnogome je utjecalo na medijski profil grada Rijeke, ali i mnogo šire. Također, Val je bio i najdugovječniji omladinski magazin.

Val je bio oaza raznovrsnih idejnih i umjetničkih sloboda i teren za ispitivanje granica do kojih se u društvu tog doba moglo ići. Sasvim daleko od raskoši današnjih tinejdžerskih magazina za mlade Val je na dvadesetak stranica velikog formata u određenim razdobljima bio jednim od najutjecajnijih i najcitiranijih listova bivše Jugoslavije, a spoj političke konstruktivnosti i pop ležernosti pokazao se kao jedna od dobitnih kombinacija u tzv. omladinskom tisku, koje su uglavnom financirale političke strukture.

“Ovo nije samo monografija Vala. Ovo je prije biografija: opisuje rađanje lista od ideje do realizacije, sve faze njegovog života i gašenje nakon 15 godina i 288 brojeva. U nju je utkano na tisuće priča iz pera tisuću suradnika, a pred čitateljima će se pojaviti i tisuću faksimila i fotografija koje svjedoče o osamdesetima u Rijeci, o vremenu, o gradu i sceni koja je rasla uz list Val i u mnogim segmentima ostala živa do danas”, rekao je autor Edi Jurković.

Monografiju Edija Jurkovića ‘Kad je život bio novi val’ objavljuje Naklada Val koja baštini ime upravo od tog magazina. Dostupna je putem webshopa.

O magazinu Val

U mnogim pojavama je Val prvi otkrivao medijski potencijal. Tako je bio prvi tiskani medij u Jugoslaviji koji je sustavno pisao o punku otvorivši medijski prostor juvenilnim rebelima sa svježim idejama i otvorenome, iskrenom stavu u glazbi. Upravo je na tim zasadima počela i bujati riječka alternativna rock-scena kakvu danas prepoznajemo i koja je ugrađena u opća obilježja grada Rijeke.

Val nije bio samo magazin koji obrađuje pitanja mladih u Rijeci, nego puno šire, transformirao se u platformu koja je umnogome bila i lansirna rampa za brojne alternativne umjetničke zahvate. Upravo je ekipa iz Vala pokrenula književni časopis Rival i istoimenu književnu biblioteku, isti tim je revitalizirao Trsatsku gradinu kao mjesto održavanja kulturnih zbivanja, u redakciji Vala nastao je prvi hrvatski band-aid Ri-Val koji je s pjesmom ‘Učinimo nešto’ pokrenuo akciju zatvaranja bakarske koksare, organizirao je kinotečni program Kino Valens i uvijek bio na raspolaganju svim dionicima riječke rock-scene (uz organizaciju koncerata), od glazbenika preko grafičkih dizajnera do modnih kreatora. Val je organizirao akciju Val model predstavljajući lijepe djevojke na naslovnicama. Mnoge od njih ostvarile su zavidnu manekensku karijeru, a Tatjana Vojvodić postala je i Miss Teen Jugoslavije.

Val je bila istinska škola novinarstva, pa ne čudi da su danas mnogi Valovi urednici i novinari afirmirani u etabliranim medijima. Goran Ogurlić glavni je urednik Jutarnjeg lista (a bio je i glavni urednik Večernjeg lista), Alen Čemeljić je glavni urednik Radio Rijeke, Tamara Opačak-Klobučar zamjenica je glavnog urednika Nacionala, Nenad Hlača bio je glavni urednik Novog lista, autor Edi Jurković bio je zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista i pokrenuo je nedjeljno izdanje Jutarnjeg lista, Fernando Soprano negdašnji je glavni urednik Studija, Bojan Mušćet bio je glavni urednik Slobodnog tjednika, Dragan Ogurlić (ujedno i izdavač monografije) nekoć je bio glavni urednik Studentskog lista.

Paralelno sa svestranim aktivističkim pristupom, Val je bio i snažan politički čimbenik, medij koji je rušio mnogobrojne tabue i hrabro se suprotstavljao okoštalim društvenim konvencijama bivše države. U tom srazu zabranjen je 268. broj Vala i to je bila prva zabrana nekog riječkog medija i posljednja zabrana nekog medija u Jugoslaviji. U povijesti Vala, glavni urednici bili su šikanirani, privođeni na informativne razgovore, redakcije su smjenjivane, no u svih 15 godina želja za promjenom na bolje u svakom smislu bila je ono što je nosilo magazin koji se prodavao i u 20 tisuća primjeraka.

Oglas

Komentiraj

komentari